Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre
Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre

Pulbere de spirulina

Pulbere de spirulina - FISA DE PREZENTARE A PRODUSULUI

Pulbere de spirulina: este un supliment alimentar 100% natural obtinut prin filtrarea, uscarea lenta la <40 de grade C si macinarea avansata pana la finete de 100 mesh, a microalgei Arthrospira platensis, numita in termeni populari spirulina, pentru ca se dezvolta sub forma unei mini spirale (maxim 5 mm).

 

Arthrospira platensis creste in apele calcaroase alcaline ale unor lacuri din zone foarte insorite si este folosita ca aliment inca din secolele 9 - 10 de populatii din Africa (Ciad, Etiopia, Nigeria).

In America Centrala si America de Sud este cunoscuta si folosita constant in alimentatie din secolele 15 – 16 (insemnari si mentiuni facute de insotitorii lui Cortez, referitoare la populatia azteca pe care au intilnit-o atunci cand au ajuns pe teritoriul Mexicului de astazi).

 

Plecand de la astfel de izvoare dar si de la observatiile din zilele noastre, cercetatori din toata lumea au efectuat studii aprofundate privind calitatile alimentare si nutritive ale acestei resurse naturale.

 

Incepand din anii prin 60 – 70 si pana in prezent au fost derulate si se deruleaza diferite studii stiintifice care pun in evidenta valoarea nutritiva exceptionala a acestei alge si chiar unele beneficii terapeutice asociate consumului  constant de spirulina.

 

Astazi aceasta microalga este considerata unanim la nivel international de catre specialistii in nutritie ca fiind un superaliment, datorita continutului sau extrem de bogat in nutrienti foarte valorosi pentru metabolismul uman.

 

Pulbere de spirulina - Date despre valoarea nutritiva

 

Aceasta planta este de departe cea mai valoroasa sursa de aminoacizi esentiali.

Spirulina contine proteine de o calitate excelenta in proportie de pana la 60 – 65% din greutatea uscata. Este singura sursa de natura vegetala care contine toti cei 8 aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina) care pot sa mentina o stare de sanatate optima.

 

Din acest punct de vedere, valoarea sa nutritiva este net superioara carnii de vita, pui sau peste (in aceste surse continutul maxim de proteina ajunge in jur de 25 – 30%).

 

Ca urmare, este principalul produs recomandat de specialistii nutritionisti pentru a fi introdus in dietele vegetariene, pentru ca niciun alt aliment de natura vegetala nu contine toti acesti aminoacizi esentiali, iar absenta lor din alimentatie conduce la carente si respectiv dezechilibre biochimice cu impact major asupra sanatatii omului.

 

NOTA: particula “esential”, fie ca se refera la aminoacizi fie ca se refera la acizii grasi, defineste  molecule foarte importante pentru metabolism, pe care organismul uman NU si le poate sintetiza, nu le poate produce singur, ci trebuie sa le primeasca prin aport extern din alimente.

 

Printre ceilalti nutrienti valorosi pe care ii contine, se numara:

- beta-caroten: un continut de cinci ori mai mare de decat in morcovi si de 40 de ori mai mare decat in spanac

- vitamina B12: sursa foarte bogata, spirulina este foarte utila pentru persoanele cu anemie pernicioasa

- alte vitamine din complexul B, vitamina E, F, K.

- acid linolenic si gamma-linolenic, care reduce colesterolul “rau” LDL (lipoproteine de joasa densitate) si previne aparitia bolilor de cardiovasculare,

- acid arahidonic, implicat in sinteza de prostaglandine (substante cu efect antiinflamator)

 



Pulberi vegetale

 












 

- ficocianina, antioxidant puternic care poate asigura protectie la nivel de de colon, precursor de pigmenti biliari

- fier: forma naturala care prezinta o absorbtie excelenta, fiind astfel de mare ajutor in cazul anemiilor, in convalescenta dupa interventii chirurgicale sau pt stimularea sistemului imunitar.

-  calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc.

- clorofila si fibre vegetale, cu rol foarte important in reglarea tranzitului intestinal.

Pulberea de spirulina este un supliment alimentar care daca este introdus in dieta zilnica poate aduce reale beneficii pentru sanatatea omului.

Totusi, suplimentele alimentare pot sa completeze, dar nu pot sa inlocuiasca o dieta diversificata, variata si un mod de viata sanatos.

 

Pulbere de spirulinaBeneficii ale introducerii pulberii de spirulina in dieta:

 

Are caracter alcalin si astfel juta la refacerea si mentinerea echilibrului acido-bazic din organism prin marea sa bogatie de minerale. Acest echilibru poate fi usor dereglat datorita stilului de viata modern si a alimentatiei bogate in produse procesate, iar dereglarea sa poate duce la aparitia unor boli cum ar fi oboseala cronica, depresie, reumatism, boli de piele etc.

 

Aduce un aport important de fier in organism dar contine si alte substante nutritive cum ar fi  vitamina E, vitamina B12, acid folic, cupru, elemente necesare pentru fixarea fierului in sange. Clorofila are o structura chimica aproape similara cu structura hemica, organismul o poate folosi usor in sinteza de hemoglobina. Punand toate aceste elemente  la dispozitia organismului, spirulina se poate dovedi a fi un ajutor de nepretuit in lupta impotriva anemiei.

 

Aceasta alga poate fi de ajutor si in cazul bolilor cardiovasculare datorita continutului bogat in vitamine si oligoelemente: Vitamina F ajuta la evitarea formarii de depozite de colesterol pe artere, vitamina  E  reduce riscul formarii de cheaguri de sange (embolie), vitamina A si C ajuta la combaterea sclerozei vaselor de sange iar magneziul sustine buna funtionare a muschiului cardiac.

 

Continutul  bogat in vitmina Eajuta la regularizarea funtionarii normale a ovarelor  iar vitamina Adiminueaza durerile premenstruale in timp ce fierul previne oboseala si anemia care apar in perioadele premenstruale. Astfel, Dismenoreea si alte tulburari menstruale pot fi prevenite sau macar atenuate prin consum constant de spirulina.

 

Este un aliat de pret pentru detoxifiere la nivel cutanat, prevenind aparitia bolilor de piele . Acestea apar atunci cand glandele sudoripare si sebacee nu reusesc sa elimine toate toxinele din corp. Vitamina B prezenta in spirulina stimuleaza metabolismul pielii, vitamina A pe cel al glandelor sebacee iar vitamina E da elasticitate si tonicitate pielii favorizand procesul de cicatrizare.

Continutul ridicat de beta caroten influenteaza metabolismul la nivelul pielii oferind un mijloc important de lupta impotriva acneei si a altor boli ce se manifesta la acest nivel. Ea regleaza funtionarea glandelor sebacee, evita  secretia excesiva si congestia acestora.

 

Spirulina intareste sistemul imunitar: Contine polizaharide cu rol in formarea celulelor maduvei osoase, timusului si splinei, celule care au la randul lor un rol important in lupta impotriva infectiilor.  Ficocianinele si aloficocianinele care ii dau nuantele albastrui,  impreuna  cu antocianinele  favorizeaza cresterea numarului de celulele albe, care au rolul de aparare a organismului impotriva infectiilor.

 

Pe de alta parte, ficocianina este unul din pigmentii biliari, substanta cu rol esential in metabolismul lipidic. Pana la 7% din masa de spirulina uscata este ficocianina. Spirulina stimuleaza drenajul hepatic si ofera un real suport pentru detoxifiere la acest nivel

 

Bogata in clorofila, spirulina este un puternic detoxifiant pentru colon, ajutand la curatarea acestuia de toxine. Contine de zece ori mai multa clorofila decat legumele cu frunze verzi. Clorofila ajuta la refacerea celulelor rosii din corp si furnizeaza magneziu intr-o forma usor asimilabila. Aceasta combinatie ajuta la oxigenarea fluxului sanguin si elimina toxinele din corp.

 

Continutul de betacaroten (precursor de vitamina A) de 10 ori mai mare decat al morcovului, de asemenea continutul in alti antioxidanti importanti pentru o vedere mai buna, precum zeaxantina si luteina, fac  din spirulina un supliment foarte util pentru imbunatatirea vederii si chiar pentru ameliorarea bolilor de ochi.

 

Fiind bogata in acid gamma linolenic ( GLA), ca si laptele matern, spirulina este de mare ajutor pentru copii in general si mai ales pentru cei care nu au fost alaptati niciodata, acidul gama linoleic fiind important pentru cresterea si dezvoltarea copiilor.

 

Pulberea de spirulina este un aliat de mare efect in curele de slabire. Consumul zilnic asigura organismului detoxifierea si necesarul de nutrienti pentru refacere echilibrului biochimic intern, dupa dezechilibrele biochimice induse de curele de slabire.

 

Nutritionistii recomanda ca spirulina sa fie consumata sub forma de suplimente in timpul mesei dar poate fi adaugata, sub forma de pudra, in diferite retete de sucuri, paste sau piureuri cu fructe si legume, chipsuri etc., doza zilnica recomandata putand varia de la 250 mg la 5-6 g.

 

Pulbere de spirulina - Forma de prezentare:

Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cite 200 g pulbere organica extrafina de spirulina.

 

Depozitare si pastrare:

La maxim 40 grade Celsius, ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.

Pulbere de spirulina - Termen de valabilitate:

In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 2 ani.

 

Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 180 zile.

Bibliografie

Cholesterol Reduction

  • Cholesterol lowering effect of spirulina. by N. Nayaka, et al. 1988. Tokai Univ. Pub. in Nutrition Reports Int'l, Vol. 37, No. 6, 1329-1337. Japan.
  • Clinical and biochemical evaluations of spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. by E.W. Becker, et al. 1986. Inst. Chem. Pfanz. Pub. in Nutrition Reports Int'l, Vol. 33, No. 4, pg 565. Germany.
  • Effects of spirulina on hypercholesterolemia and fatty liver in rats. by T. Kato and K. Takemoto. 1984. Saitama Medical College. Pub. in Japan Nutr. Foods Assoc. Journal. 37:323. Japan.
  • The effect of spirulina on reduction of serum cholesterol. by N. Nayaka, et al. 1986. Tokai Univ. Pub. in Progress in Medicine, Vol. 36, No. 11. Japan.

Hematopoiesis and Immunomodulation

  • Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. p.58. China.
  • Enhancement of antibody production in mice by dietary spirulina. by Hayashi, et al. June 1994. Kagawa Nutrition Univ. Japan. Pub. in Journal of Nutr. Science and Vitaminology. Japan.
  • Phagocytic potential of feline macrophages after exposure to a water soluble extract of spirulina in vitro. by M. Qureshi, et al. January 1996. Pub. in Immunopharmacology. in press. USA.
  • Spirulina extracts enhances chicken macrophage functions after in vitro exposure. by M. Qureshi, et al. 1995. Pub. in Jour. Nutritional Immunology, No. 3 (4) 35-45. USA.
  • Immune enhancement potential of spirulina in chickens. by M. Qureshi, et al. August 1994. Poultry Science Assoc. Dept. of Poultry Science, North Carolina State, NC. Pub. in Journal of Poultry Science Vol 73, S.1. p. 46. USA.
  • Immunomodulary effects of spirulina supplementation in chickens. by M. Qureshi, et al. May 1995. North Carolina State. Pub. in Proc. of 44th Western Poultry Disease Conference, pp 117-120. USA.
  • Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae. by L. Besednova, et al. 1979. Pub. in Zhurnal Mikrobiologii, Epidemiologii, Immunobiologii, 56(12) pp 75-79. Russia.
  • Means to normalize the levels of immunoglobulin E, using the food supplement Spirulina.by L. Evets, et al. 1994. Grodenski State Medical Univ. Russian Federation Committee of Patents and Trade. Patent (19)RU (11)2005486. Jan. 15, 1994. Russia.
  • Study on effect and mechanism of polysaccharides of spirulina on body immune function improvement. by G. Baojiang, et al. April 1994. South China Normal Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. pp 33-38. China.

 

Iron Bioavailability and Prevention of Anemia

  • Availability of iron to rats from spirulina, a blue-green algae. by P. Johnson and E. Shubert. 1986. Pub. in Nutrition Research Vol 6, 85-94. USA.
  • Clinical experiences of administration of spirulina to patients with hypochronic anemia. by T. Takeuchi, et al. 1978. Tokyo Medical and Dental Univ. Japan.
  • Iron transfer from spirulina to blood in rats. by K. Takemoto, et al. 1982. Saitama Medical College. Japan.

 

Kidney Detoxification

  • Effect of spirulina on the renal toxicity induced by inorganic mercury and cisplatin. by H. Fukino, et al. 1990. Pub. in Eisei Kagaku, 36:5, 1990. Japan.
  • The effect of spirulina on nephrotoxicity in rats. by Y. Yamane, et al. 1988. Chiba Univ. Presented at Annual Symposium of the Pharmaceutical Society of Japan, April 15, 1988. Japan.

 

Phycocyanin and Immune System Improvement

  • Antitumoral agents containing phycobilin- also used to treat ulcers and hemorrhoidal bleeding. by Dainippon Ink & Chemicals and Tokyo Kenkyukai. 1983. Patent 58065216 A 830418. Japan.
  • Effect of spirulina on the renal toxicity induced by inorganic mercury and cisplatin. by H. Fukino, et al. 1990. Pub. in Eisei Kagaku, 36:5, 1990. Japan.
  • Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. China.

 

Polysaccharides and Immune System Improvement

  • Calcium Spirulan, an inhibitor of enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina. by Hayashi et al. 1996. Pub. in Journal of Natural Products, 59, 83-87. Japan.
  • An extract from spirulina is a selective inhibitor of herpes simples virus Type 1. by Hayashi et al. 1993. Japan.
  • Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. p.58. China.
  • Enhancement of antibody production in mice by dietary spirulina. by Hayashi, et al. June 1994. Kagawa Nutrition Univ. Japan. Pub. in Journal of Nutr. Science and Vitaminology. Japan.
  • Immune enhancement potential of spirulina in chickens. by M. Quereshi, et al. August 1994. Poultry Science Assoc. Dept. of Poultry Science, North Carolina State, NC. Pub. in Journal of Poultry Science Vol 73, S.1. p. 46. USA.
  • Immunomodulary effects of spirulina supplementation in chickens. by M. Qureshi, et al. May 1995. North Carolina State. Pub. in Proc. of 44th Western Poultry Disease Conference, pp 117-120. USA.
  • Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae. by L. Besednova, et al. 1979. Pub. in Zhurnal Mikrobiologii, Epidemiologii, Immunobiologii, 56(12) pp 75-79. Russia.
  • Inhibitive effect and mechanism of polysaccharide of spirulina on transplanted tumor cells in mice. by Lisheng, et al. 1991.Pub. in Marine Sciences, Qingdao, N.5. pp 33-38. China.
  • Radioprotective effect of extract from spirulina in mouse bone marrow cells studied by using the micronucleus test. by P. Qishen, Kolman et al. 1989. In Toxicology Letters 48: 165-169. China.
  • Study on effect and mechanism of polysaccharides of spirulina on body immune function improvement. by G. Baojiang, et al. April 1994. South China Normal Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. pp 33-38. China.