Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre
Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre

Spirulina comprimate 500mg

Spirulina comprimate - FISA DE PREZENTARE A PRODUSULUI



Spirulina (Arthrospira platensis) este o alga verde-albastruie care creste in apele calcaroase alcaline ale unor lacuri din zone foarte insorite si este folosita ca aliment inca din secolele 9 - 10 de populatii din Africa (Ciad, Etiopia, Nigeria).
In America Centrala si America de Sud este cunoscuta si folosita constant in alimentatie din secolele
15 – 16 (insemnari si mentiuni facute de insotitorii lui Cortez, referitoare la populatia azteca pe care au intilnit-o atunci cand au ajuns pe teritoriul Mexicului de astazi).

Plecand de la astfel de izvoare dar si de la observatiile din zilele noastre, cercetatori din toata lumea au inceput studii aprofundate privind calitatile alimentare si nutritive ale acestei resurse naturale.

Incepand din anii prin 60 – 70 si pana in prezent au fost derulate si se deruleaza diferite studii stiintifice care pun in evidenta valoarea nutritiva exceptionala a acestei alge si chiar unele beneficii terapeutice asociate consumului constant de spirulina.

Astazi aceasta microalga este considerata unanim la nivel international de catre specialistii in nutritie ca fiind un superaliment, datorita continutului sau extrem de bogat in nutrienti foarte valorosi pentru metabolismul uman. Face parte din alimentatia cosmonautilor in spatiu, iar pe Pamant este nelipsita din dietele recomandate de nutritionisti in curele de slabire.



 

Spirulina comprimate - Date despre valoarea nutritiva 

Aceasta planta este de departe cea mai valoroasa sursa de aminoacizi esentiali. 
Spirulina contine proteine de o calitate excelenta in proportie de pana la 60 – 65% din greutatea uscata. Este singura sursa de natura vegetala care contine toti cei 8 aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.

Din acest punct de vedere, valoarea sa nutritiva este net superioara carnii de vita, pui sau peste (in aceste surse continutul maxim de proteina ajunge in jur de 25 – 30%).

Ca urmare, este principalul produs recomandat de specialistii nutritionisti pentru a fi introdus in dietele vegetariene, pentru ca niciun alt aliment de natura vegetala nu contine toti acesti aminoacizi esentiali, iar absenta lor din alimentatie conduce la carente si respectiv dezechilibre biochimice cu impact major asupra sanatatii omului. 

NOTA: particula “esential”, fie ca se refera la aminoacizi fie ca se refera la acizii grasi, defineste molecule foarte importante pentru metabolism, pe care organismul uman NU si le poate sintetiza, nu le poate produce singur, ci trebuie sa le primeasca prin aport extern din alimente.

Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine, se numără: 
- beta-caroten: un continut de cinci ori mai mare de decât in morcovi şi de 40 de ori mai mare decât in spanac
- vitamina B12: sursa foarte bogata, spirulina este foarte utila pentru persoanele cu anemie pernicioasa
- alte vitamine din complexul B, vitamina E, F, K.
- acid linolenic si gamma-linolenic, care reduce colesterolul “rău” LDL (lipoproteine de joasă densitate) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, 
- acid arahidonic, implicat in sinteza de prostaglandine (substante cu efect antiinflamator)
- ficocianina, antioxidant puternic care poate asigura protectie la nivel de de colon, precursor de pigmenti biliari 
- fier: forma naturala care prezinta o absorbtie excelenta, fiind astfel de mare ajutor in cazul anemiilor, in convalescenta dupa interventii chirurgicale sau pt stimularea sistemului imunitar.
- calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
- clorofilă şi fibre vegetale, cu rol foarte important in reglarea tranzitului intestinal.


Spirulina comprimate - Beneficii ale introducerii pulberii de spirulina in dieta: 

Are caracter alcalin si astfel jută la refacerea si menţinerea echilibrului acido-bazic din organism prin marea sa bogăţie de minerale. Acest echilibru poate fi uşor dereglat datorită stilului de viata modern şi a alimentaţiei bogate în produse procesate, iar dereglarea sa poate duce la apariţia unor boli cum ar fi oboseală cronică, depresie, reumatism, boli de piele etc.

Aduce un aport important de fier în organism dar conţine şi alte substanţe nutritive cum ar fi  vitamina E, vitamina B12, acid folic, cupru, elemente necesare pentru fixarea fierului în sânge. Clorofila are o structura chimica aproape similara cu structura hemica, organismul o poate folosi usor in sinteza de hemoglobina. Punand toate aceste elemente la dispozitia organismului, spirulina se poate dovedi a fi un ajutor de nepreţuit în lupta împotriva anemiei.

Aceasta alga poate fi de ajutor şi în cazul bolilor cardiovasculare datorită conţinutului bogat în vitamine şi oligoelemente: Vitamina F ajută la evitarea formării de depozite de colesterol pe artere, vitamina  E  reduce riscul formării de cheaguri de sânge (embolie), vitamina A si C ajută la combaterea sclerozei vaselor de sange iar magneziul susţine buna funţionare a muşchiului cardiac.

Continutul bogat în vitmina E ajută la regularizarea funţionării normale a ovarelor iar vitamina A diminuează durerile premenstruale în timp ce fierul previne oboseala şi anemia care apar în perioadele premenstruale. Astfel, Dismenoreea şi alte tulburări menstruale pot fi prevenite sau macar atenuate prin consum constant de spirulina.

Este un aliat de preţ pentru detoxifiere la nivel cutanat, prevenind aparitia bolilor de piele . Acestea apar atunci când glandele sudoripare şi sebacee nu reuşesc sa elimine toate toxinele din corp. Vitamina B prezentă în spirulină stimulează metabolismul pielii, vitamina A pe cel al glandelor sebacee iar vitamina E dă elasticitate şi tonicitate pielii favorizând procesul de cicatrizare.
Conţinutul ridicat de beta caroten influenteaza metabolismul la nivelul pielii oferind un mijloc important de lupta împotriva acneei si a altor boli ce se manifesta la acest nivel. Ea reglează funţionarea glandelor sebacee, evită secreţia excesiva şi congestia acestora.

Spirulina întăreşte sistemul imunitar: Conţine polizaharide cu rol în formarea celulelor măduvei osoase, timusului şi splinei, celule care au la rândul lor un rol important în lupta împotriva infecţiilor.  Ficocianinele si aloficocianinele care îi dau nuantele albastrui, împreună cu antocianinele  favorizează creşterea numărului de celulele albe, care au rolul de apărare a organismului împotriva infecţiilor.

Pe de alta parte, ficocianina este unul din pigmentii biliari, substanta cu rol esential in metabolismul lipidic. Pina la 7% din masa de spirulina uscata este ficocianina. Spirulina stimuleaza drenajul hepatic si ofera un real suport pentru detoxifiere la acest nivel

Bogată în clorofilă, spirulina este un puternic detoxifiant pentru colon, ajutând la curăţarea acestuia de toxine. Conţine de zece ori mai multă clorofilă decât legumele cu frunze verzi. Clorofila ajută la refacerea celulelor roşii din corp şi furnizează magneziu într-o forma uşor asimilabilă. Această combinaţie ajută la oxigenarea fluxului sanguin şi elimină toxinele din corp. 

Conţinutul de betacaroten (precursor de vitamina A) de 10 ori mai mare decât al morcovului, de asemenea continutul in alti antioxidanţi importanţi pentru o vedere mai bună, precum zeaxantina şi luteina, fac  din spirulină un supliment foarte util pentru îmbunătăţirea vederii şi chiar pentru ameliorarea bolilor de ochi.

Fiind bogată în acid gamma linolenic ( GLA), ca şi laptele matern, spirulina este de mare ajutor pentru copii în general şi mai ales pentru cei care nu au fost alăptaţi niciodată, acidul gama linoleic fiind important pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Pulberea si/sau comprimatele de spirulina sunt un aliat de mare efect in curele de slabire. Consumul zilnic asigura organismului detoxifierea si necesarul de nutrienti pentru refacere echilibrului biochimic intern, dupa dezechilibrele biochimice induse de curele de slabire. 

Nutriţioniştii recomandă ca spirulina să fie consumata sub formă de comprimate în timpul mesei dar poate fi adaugată, sub formă de pudră, în diferite reţete de sucuri cu fructe şi legume, chipsuri etc., doza zilnică recomandată putând varia de la 250 mg la 5-10 g.

Forma de prezentare:

Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cite 150 g (300 comprimate a 500 mg fiecare), obtinute din pulbere extrafina de spirulina prin simpla comprimare in matrite farmaceutice.

Spirulina comprimate - Depozitare si pastrare: 

La maxim 40 grade Celsius, ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.
Termen de valabilitate:
In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 3 ani. 

Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 180 zile.


Bibliografie

Cholesterol Reduction
Cholesterol lowering effect of spirulina. by N. Nayaka, et al. 1988. Tokai Univ. Pub. in Nutrition Reports Int'l, Vol. 37, No. 6, 1329-1337. Japan.
Clinical and biochemical evaluations of spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. by E.W. Becker, et al. 1986. Inst. Chem. Pfanz. Pub. in Nutrition Reports Int'l, Vol. 33, No. 4, pg 565. Germany.
Effects of spirulina on hypercholesterolemia and fatty liver in rats. by T. Kato and K. Takemoto. 1984. Saitama Medical College. Pub. in Japan Nutr. Foods Assoc. Journal. 37:323. Japan.
The effect of spirulina on reduction of serum cholesterol. by N. Nayaka, et al. 1986. Tokai Univ. Pub. in Progress in Medicine, Vol. 36, No. 11. Japan.
Hematopoiesis and Immunomodulation
Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. p.58. China.
Enhancement of antibody production in mice by dietary spirulina. by Hayashi, et al. June 1994. Kagawa Nutrition Univ. Japan. Pub. in Journal of Nutr. Science and Vitaminology. Japan.
Phagocytic potential of feline macrophages after exposure to a water soluble extract of spirulina in vitro. by M. Qureshi, et al. January 1996. Pub. in Immunopharmacology. in press. USA.
Spirulina extracts enhances chicken macrophage functions after in vitro exposure. by M. Qureshi, et al. 1995. Pub. in Jour. Nutritional Immunology, No. 3 (4) 35-45. USA.
Immune enhancement potential of spirulina in chickens. by M. Qureshi, et al. August 1994. Poultry Science Assoc. Dept. of Poultry Science, North Carolina State, NC. Pub. in Journal of Poultry Science Vol 73, S.1. p. 46. USA.
Immunomodulary effects of spirulina supplementation in chickens. by M. Qureshi, et al. May 1995. North Carolina State. Pub. in Proc. of 44th Western Poultry Disease Conference, pp 117-120. USA.
Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae. by L. Besednova, et al. 1979. Pub. in Zhurnal Mikrobiologii, Epidemiologii, Immunobiologii, 56(12) pp 75-79. Russia.
Means to normalize the levels of immunoglobulin E, using the food supplement Spirulina.by L. Evets, et al. 1994. Grodenski State Medical Univ. Russian Federation Committee of Patents and Trade. Patent (19)RU (11)2005486. Jan. 15, 1994. Russia.
Study on effect and mechanism of polysaccharides of spirulina on body immune function improvement. by G. Baojiang, et al. April 1994. South China Normal Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. pp 33-38. China.

Iron Bioavailability and Prevention of Anemia
Availability of iron to rats from spirulina, a blue-green algae. by P. Johnson and E. Shubert. 1986. Pub. in Nutrition Research Vol 6, 85-94. USA.
Clinical experiences of administration of spirulina to patients with hypochronic anemia. by T. Takeuchi, et al. 1978. Tokyo Medical and Dental Univ. Japan.
Iron transfer from spirulina to blood in rats. by K. Takemoto, et al. 1982. Saitama Medical College. Japan.

Kidney Detoxification
Effect of spirulina on the renal toxicity induced by inorganic mercury and cisplatin. by H. Fukino, et al. 1990. Pub. in Eisei Kagaku, 36:5, 1990. Japan.
The effect of spirulina on nephrotoxicity in rats. by Y. Yamane, et al. 1988. Chiba Univ. Presented at Annual Symposium of the Pharmaceutical Society of Japan, April 15, 1988. Japan.

Phycocyanin and Immune System Improvement
Antitumoral agents containing phycobilin- also used to treat ulcers and hemorrhoidal bleeding. by Dainippon Ink & Chemicals and Tokyo Kenkyukai. 1983. Patent 58065216 A 830418. Japan.
Effect of spirulina on the renal toxicity induced by inorganic mercury and cisplatin. by H. Fukino, et al. 1990. Pub. in Eisei Kagaku, 36:5, 1990. Japan.
Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. China.

Polysaccharides and Immune System Improvement
Calcium Spirulan, an inhibitor of enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina. by Hayashi et al. 1996. Pub. in Journal of Natural Products, 59, 83-87. Japan.
An extract from spirulina is a selective inhibitor of herpes simples virus Type 1. by Hayashi et al. 1993. Japan.
Effects of polysaccharide and phycocyanin from spirulina on peripheral blood and hematopoietic system of bone marrow in mice. by Zhang Cheng-Wu, et al.. April 1994. Nanjing Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. p.58. China.
Enhancement of antibody production in mice by dietary spirulina. by Hayashi, et al. June 1994. Kagawa Nutrition Univ. Japan. Pub. in Journal of Nutr. Science and Vitaminology. Japan.
Immune enhancement potential of spirulina in chickens. by M. Quereshi, et al. August 1994. Poultry Science Assoc. Dept. of Poultry Science, North Carolina State, NC. Pub. in Journal of Poultry Science Vol 73, S.1. p. 46. USA.
Immunomodulary effects of spirulina supplementation in chickens. by M. Qureshi, et al. May 1995. North Carolina State. Pub. in Proc. of 44th Western Poultry Disease Conference, pp 117-120. USA.
Immunostimulating activity of lipopolysaccharides from blue-green algae. by L. Besednova, et al. 1979. Pub. in Zhurnal Mikrobiologii, Epidemiologii, Immunobiologii, 56(12) pp 75-79. Russia.
Inhibitive effect and mechanism of polysaccharide of spirulina on transplanted tumor cells in mice. by Lisheng, et al. 1991.Pub. in Marine Sciences, Qingdao, N.5. pp 33-38. China.
Radioprotective effect of extract from spirulina in mouse bone marrow cells studied by using the micronucleus test. by P. Qishen, Kolman et al. 1989. In Toxicology Letters 48: 165-169. China.
Study on effect and mechanism of polysaccharides of spirulina on body immune function improvement. by G. Baojiang, et al. April 1994. South China Normal Univ. China. Pub. in Proc. of Second Asia Pacific Conf. on Algal Biotech. Univ. of Malaysia. pp 33-38. China.