Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre
Orzul Verde - PHYTO BIOCARE – Natura care iti poarta de grija!
(+40) 724 53 86 95
office@orzulverde.ro
Cumpara produsele noastre

Pulbere de maca

Pulbere de maca - FISA DE PREZENTARE A PRODUSULUI

 

Maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o planta erbacee bienala din familia Cruciferelor, care creste în special in Peru si Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.

Este o leguma radacinoasa inrudita cu ridichea si varza

Maca este cultivată de secole pentru hipocotilul carnos, fiind folosita atit ca aliment cat si ca plantă medicinală deoarece are proprietăți nutritive și tonice excepționale.

Pentru incași, ca si pentru populatiile andine de azi, maca era si este o planta sacră, un aliment de baza complex, care permite populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor. In Anzi, maca este gatita si consumata ca leguma in hrana zilnica.

Poate fi gatita in stare proaspata (coapta la cuptor, rasa si adaugata in mancarea gatita, fiarta si pasata in crème de legume etc), dar ca leguma proaspata poate fi gasita si obtinuta numai in apropierea zonelor inalte unde se planteaza.

Pentru pastrare, stocare si comercializare, radacina de maca se usuca. Productia medie la hectar poate ajunge si la 15 tone de radacina proaspata, dar prin uscare se reduce la aproximativ 5 tone. In aceasta stare poate fi pastrata pana la 3-4 ani.

Culturile de maca sunt ecologice: la altitudinile mari la care creste, nu exista daunatori pentru care sa fie necesare pesticidele iar solul este ingrasat organic cu material produs in fermele de oi, lama si alpaca. De asemenea, frunzele plantei sunt taiate la recoltare si lasate pe loc pentru fertilizarea solului.

În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă. Producția de maca a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. Piețe importante sunt China, Japonia și Europa, unde se comercializează doar sub formă de pulbere - pur si simplu, sau in capsule medicinale.

Maca este una din plantele considerate superaliment, introducerea sa in dieta umana aducand o serie de beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului. 

 Pulbere de maca - Date stiintifice

Datele stiintifice intalnite in bibliografie precizeaza in mare un continut de 60 - 75% carbohidrati, 10 – 12% proteine, 8 – 10% fibre si 2 – 3% lipide, foarte asemanator cu cel al unor cereale ca grau sau orez.

Pulberea de maca este o sursa valoroasa de aminoacizi, cei mai importanti cantitativ fiind arginina, serina, histidina, acidul glutamic, glicina, valina, fenilalanina, tirosina si treonina.

Alaturi de acestia, in pulberea de maca se gasesc acizi grasi (linolenic, palmitic si oleic), alcaloizi, tanini, polifenoli, vitamine(B1, B2, B12, C, E), saponine, sitosteroli, minerale (Ca, K, P, Mg) si microelemente (Zn, I, Mn, Cu).

In cartea The Healing Power of Rainforest Herbs de Leslie Taylor, sunt date valori nutritive complexe raportate la 10 g pulbere de maca (aceasta fiind considerata si propusa de autoare ca fiind doza zilnica recomandata pentru consum uman).

 



Pulberi vegetale
 

Nutritional Profile of Dried Maca Root 
(Average 10 gram serving)

Component

per 10 g

 

Amino Acids

per 10 g

 

Minerals

per 10 g

Protein

1–1.4 g

 

Alanine

63.1 mg

 

Calcium

25 mg

Carbohydrates

6–7.5 g

 

Arginine

99.4 mg

 

Copper

0.6 mg

Fats (lipids)

220 mg

 

Aspartic acid

91.7 mg

 

Iron

1.5 mg

Fiber

850 mg

 

Glutamic acid

156.5 mg

 

Iodine

52 mcg

Ash

490 mg

 

Glycine

68.3 mg

 

Manganese

80 mcg

Sterols

5–10 mg

 

Histidine

41.9 mg

 

Potassium

205 mg

Calories

32.5

 

HO-Proline

26.0 mg

 

Sodium

1.9 mg

 

 

 

Isoleucine

47.4 mg

 

Zinc

380 mcg

 

 

 

Leucine

91.0 mg

 

 

 

Vitamins

per 10 g

 

Lysine

54.5 mg

 

Fats/Lipids

per 10 g

B2

 39 mcg

 

Methionine

28.0 mg

 

Linoleic

72 mcg

B6

114 mcg

 

Phenylalanine

55.3 mg

 

Palmitic

52 mcg

C

 28.6 mg

 

Proline

  0.5 mg

 

Oleic

24.5 mcg

Niacin

565 mcg

 

Sarcosine

  0.7 mg

 

 

 

 

 

 

Serine

50.4 mg

 

 

 

 

 

 

Threonine

33.1 mg

 

 

 

 

 

 

Tryptophan

4.9 mg

 

 

 

 

 

 

Tyrosine

30.6 mg

 

 

 

 

 

 

Valine

79.3 mg

 

 

 

 

Pulbere de maca - Sugestii de consum

Pulberea de maca poate fi consumata in tot felul de combinatii: poate fi inclusa in sucuri de fructe, in smoothies si crème de legume si fructe, poate fi adaugata in lapte alaturi de cereale, cacao etc, poate fi amestecata in iaurturi sau presarata peste salate de cruditati sau chiar inclusa in sosuri gatite - si asa mai departe, dupa libera alegere si imaginatia consumatorilor.

Forma de prezentare ca pulbere ofera avantajul ca este mult mai usor de utilizat, de digerat si de pastrat.

Gustul acestei pulberi vegetale este dulceag si este insotit de o aroma specifica.

Doza zilnica recomandata este de 5 pana la maxim 10 grame de pulbere de maca, divizate in doua sau trei administrari.

 

Pulbere de maca - Beneficiile consumului de maca pentru sanatate

Datele stiintifice demonstreaza ca pulberea de maca reprezinta o valoroasa sursa naturala de nutrienti.

Prin faptul ca se administreaza ca pulbere fina, multitudinea de componente naturale, de la aminoacizi la vitamine, minerale si alti nutrienti pot fi absorbite cu usurinta si cu randament bun.

Odata patrunsi in organism, acesti compusi biochimici actioneaza sinergic si pot genera efecte benefice la diferite nivele, intervenind in diferite procese metabolice.

Consumul constant pe perioade de 20-30 zile de pulbere de maca, prin aportul sau de nutrienti valorosi, reechilibreaza organismul din punct de vedere biochimic si energetic, reactiveaza si revitalizeaza functiile de baza ale organismului (inclusiv pe cea de reproducere) si instaleaza o stare generala de bine.

Maca este ca si ginsengul, in primul rand un tonic si un adaptogen remarcabil.

Consumul de maca pulbere tonifica organismul si mai ales ii creste capacitatea de a se adapta si de a rezista la conditii de stres sau de efort fizic si intelectual.

Pulberea de maca este introdusa frecvent in alimentatia sportivilor in perioadele de pregatire cat si pe timpul competitiilor, planta fiind “curata”, adica nimic din compozitia sa chimica si biochimica nu se regaseste pe listele de substante interzise.

 

Iata cateva dintre efectele citate in literatura de specialitate si atribuite consumului de maca:

- stimularea si întărirea sistemului imunitar
- sustinerea activitatii fizice si cerebrale
- îmbunatatirea generala a functiilor de baza ale organismului
- revitalizarea starii persoanelor trecute de vărsta a doua
- energizeaza si creste capacitatea organismului de a rezista la efort fizic si/sau intelectual
- lupta împotriva oboselii fizice şi mintale
- favorizarea asimilarii nutrienţilor din dieta zilnică
- rezistenta marita la efectul razelor UV, imbunatatirea generala a aspectului pielii
- reducerea efectelor generate de menopauza, ca osteoporoza şi anemia
- diminueaza problemele hormonale la femei - reglează menstruaţia, ameliorează durerile din perioada menstruaţiei, stopează din simptomele cauzate de menopauză

- creste libidoul, fertilitatea si tonusul sexual, la ambele sexe

 

Forma de prezentare:

Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cate 200 g pulbere extrafina de maca.

 

Pulbere de maca - Depozitare si pastrare:

La maxim 30 grade Celsius, ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.

Termen de valabilitate:

In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 2 ani.

Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 180 zile.