De ce pulbere?
Categoric, cand este vorba de alimente sunt de preferat cele in stare proaspata. E normal sa fie asa, principiile nutritive se absorb usor si rapid, produsele proaspete sunt mai hranitoare.
DAR: aici vorbim de un supliment alimentar, mai exact iarba de orz verde recoltata atunci cand atinge inaltimea de 20 – 30 cm. Cu siguranta nu se pune problema sa o consumam asa, ca pe o salata verde.
Poate fi tocata marunt, trecuta printr-un blender, apoi consumata in amestec cu iaurt, sana sau ceva similar sau se poate stoarce si consuma sucul verde rezultat.
DOAR CA: o cura cu orz verde inseamna macar o luna de consum zilnic (dar se poate folosi pe termen lung si asa este cel mai bine).
Se pune intrebarea:Cum va veti procura materialul zilnic? Desigur, se poate insaminta in jardiniere – dar pt o portie va trebuie cam cat exista intr-o astfel de jardiniera. Va veti putea asigura portia zilnica?
Asta ca sa nu mai vorbim despre substrat, despre solul in care le-ati creste – pentru ca din el isi iau plantele tot ce le trebuie ca sa ajunga sa contina acei nutrienti pe care-i dorim noi. Ce pamint veti pune in acele jardiniere? Va avea el un continut bun si echilibrat, va oferi plantei cu generozitate tot ce-i trebuie? Si asa mai departe…
Pulberea uscata contine nealterate de procesare aproape toate elementele nutritive ale plantei proaspete, DACA a fost uscata prin procedeul pus la punct de Yoshihide Hagiwara, un reputat om de stiinta japonez care a studiat mai mult de 30 de ani orzul verde si efectele fantastice pe care le are dieta cu pulbere sau suc de orz verde asupra sanatatii omului.
In mare, acest procedeu presupune inghetarea frunzelor de orz verde, uscarea lor lenta sub vid – asa incit din tesuturile vegetale sa plece doar apa (sublimeaza, adica trece din gheata direct in vapori de apa care parasesc incinta).
In final, aceasta masa vegetala uscata la temperaturi scazute este macinata prin procedee speciale care presupun vehicularea sa cu un puternic curent de aer in spatii inchise (cicloane).
Ultima etapa este cernerea avansata, adica trecerea macinaturii prin site din ce in ce mai fine.
Pentru a avea un produs de calitate, cu valoare nutritiva mare, este obligatoriu ca uscarea plantelor sa se fi realizat prin acest procedeu, care este costisitor ca tehnologie dar foarte performant.
Trebuie deci sa incercati sa aflati cum a fost obtinut produsul pe care vi se propune sa il cumparati.
Plante provenite din culturi normale sau plante din culturi bio?
Desi ideea de produse si de culturi agricole bio este foarte la moda azi, uneori ea este folosita mai ales pentru a justifica preturile mari ale unor produse prezentate a fi bio.
In fapt si plantele crescute in culturi ecologice sant tratate cu agenti chimici care sa le protejeze de boli si de daunatori, doar ca aceste tratamente sant facute cu multa atentie si doar cand este strict necesar.
Altfel spus poti avea produse de certa calitate si daca provin din culturi agricole clasice. Uniunea Europeana a impus norme foarte severe de calitate pentru produsele agricole. Orice producator de suplimente alimentare obtinute din plante crescute special in culturi agricole dedicate, este obligat sa se incadreze strict in aceste STANDARDE, altfel produsele sale NU pot patrunde pe piata in nicio tara din UE.
Asadar o pulbere vegetala obtinuta dintr-o cultura agricola clasica, daca respecta aceste norme de calitate este la fel de sigura ca una obtinuta din plante crescute in culturi bio.
IMPORTANT este ca ele sa fie analizate riguros si sa produca dovada ca se incadreaza in NORMELE UE referitoare la calitatea produselor alimentare obtinute din plante.
Cum sa aleg produsul cel mai bun dintre ofertele actuale?Dupa ce criterii?
Am vazut deja citiva parametri importanti in cele de pana acum:
- Produsul sa fie o pulbere
- Pulberea sa fie extrafina
- Produsul sa vina insotit de Certificat de analiza care sa ateste faptul ca se incadreaza in normele si standardele UE(ar trebui ca vinzatorul sa poata sa va puna la dispozitie certificatul Bio/ Certificatul de analiza cu care marfa a intrat in tara, sau prin datele de contact de pe eticheta sa puteti cere si obtine de la producator/importator o copie dupa acest document)
- Originea produsului sa fie precizata corect si clar pe eticheta.
Inainte de a ma decide sa ma ocup de astfel de produse, m-am documentat, am cumparat si am consumat mai multe feluri de pulbere de orz verde in diferite forme de ambalare dintre cele care se gasesc pe piata noastra.
Unele sunt pulberi provenite din culturi clasice, altele provin din culturi bio.
Pe unele ambalaje nu scrie nimic despre originea produsului, desi legea obliga la mentionarea acestui amanunt.
Pe unele este mentionat simplu CE, sau e trecut cate un “producator” din tari ale CE – dar trebuie sa stiti ca “producatorul” respectiv cel mult ambaleaza in tara respectiva pulberea de orz verde importata in vrac.
Pe altele scrie cinstit – dar in limba engleza ca tara de origine este China.
Acesta este adevarul: marea majoritate (daca nu chiar toate, fara exceptie) dintre variantele de pulbere de orz verde de pe piata au ca tara de origine China. Ca si restul de 80% din orice marfuri care se vind in lume.
China s-a specializat demult in tot felul de procese de productie, inclusiv in obtinerea unor culturi agricole curate, conforme normelor de calitate din SUA, Japonia sau UE.
Este o tara imensa, cu mii de ani de traditie in agricultura, cu mii de ani de traditie in producerea unor remedii naturale foarte valoroase, apreciate si folosite cu succes in medicina traditionala. China nu s-a rupt de traditia lor legata de protejarea naturii si a remediilor pe care aceasta cu generozitate le pune la dispozitie. In zona de nord industria nu a patruns intensiv si sunt inca regiuni foarte intinse in care se practica o agricultura curata. Deci nu numai ca nu este vreo rusine sa recunosti azi ca originea produsului tau este in China, dar e posibil chiar sa ai un serios avantaj competitiv.
Cu conditia sa poti dovedi ca produsul tau vine dintr-o astfel de zona si ca respecta standardele europene de calitate.
Pulberea sa fie cat mai fina (Calitate Premium):
Finetea fragmentelor de frunza de orz uscata este foarte importanta. Sistemul digestiv uman difera de cel al ierbivorelor, asa ca pentru noi care nu rumegam este foarte important ca o astfel de sursa alimentara sa fie maruntita cat mai fin. Finetea pulberii vegetale influenteaza direct viteza si randamentul cu care sunt absorbiti nutrientii foarte valorosi pe care ii contine.
Ca sa nu mai vorbim de senzatia care-l incearca pe consumator..
Mai exact: toate produsele despre care vorbim sunt recomandate a fi consumate in amestec cu diferite lichide reci (apa, suc de fructe etc). Exista produse care provin din loturi cernute superficial, adica lasate particulele mai grosiere (srot): acestea pur si simplu iti ramin intre dinti dupa ce bei, ramin masiv pe peretii paharului si trebuie sa tot revii cu apa pt a reusi sa inghiti toata pulberea dozata pentru o portie. Asadar pe ambalaj ar trebui sa fie referiri la gradul de macinare a fragmentelor de frunze: srot inseamna ceva foarte grosier, extrafin inseamna cu totul alta finete, care confera Calitatea Premium produsului. Lipsa unei referiri la acest parametru calitativ foarte important va poate crea surprize, pentru ca doar acasa veti constata ce ati cumparat.
- Ambalaj cu protectie fata de lumina, aer si umezeala: veti folosi zilnic de doua ori pulberea, deci tot de atitea ori veti deschide ambalajul. Este foarte important ca el sa aiba sistem de resigilare si inchidere ermetica dupa fiecare utilizare, si sa reflecte lumina, protejind astfel continutul.
- Dozajul per ambalaj: o cura eficienta este una de minim 30 zile. Doua lingurite de cite 2 ori pe zi inseamna minim 5-6 g pe zi. Asadar ambalajul ar trebui sa contina minim 180 g pentru 30 zile (asta pentru un singur consumator).
- Pretul: desi este ceva relativ pentru ca ceea ce este scump pentru unii poate fi foarte convenabil pentru altii, el trebuie totusi sa reflecte corect calitatea.
In mod cert pretul cel mai mic NU defineste deloc cel mai bun produs, asa cum nici pretul cel mai mare nu defineste neaparat produsul cel mai bun. Trebuie sa analizati ideea de pret raportind-o la toate aceste criterii de alegere a produsului. Pretul in sine nu poate fi criteriul unic pe baza caruia sa alegeti. Cereti informatii dincolo de pret si luati o decizie finala in cunostinta de cauza.
Va urez multa sanatate, va felicit pentru ca va interesati de produse naturiste care sa va ajute sa va intariti si sa va conservati sanatatea si mai ales va multumesc pentru ca ati vizitat acest site.