De ce pulbere?
Categoric, cind este vorba de alimente sint de preferat cele in stare proaspata. E normal sa fie asa, principiile nutritive se absorb usor si rapid, produsele proaspete sint mai hranitoare.
DAR: aici vorbim de un supliment alimentar, mai exact iarba de orz verde recoltata atunci cind atinge inaltimea de 20 – 30 cm. Cu siguranta nu se pune problema sa o consumam asa, ca pe o salata verde.
Poate fi tocata marunt, trecuta printr-un blender, apoi consumata in amestec cu iaurt, sana sau ceva similar sau se poate stoarce si consuma sucul verde rezultat.
DOAR CA: o cura cu orz verde inseamna macar o luna de consum zilnic (dar se poate folosi pe termen lung si asa este cel mai bine).
Se pune intrebarea:Cum va veti procura materialul zilnic? Desigur, se poate insaminta in jardiniere – dar pt o portie va trebuie cam cit exista intr-o astfel de jardiniera. Va veti putea asigura portia zilnica?
Asta ca sa nu mai vorbim despre substrat, despre solul in care le-ati creste – pentru ca din el isi iau plantele tot ce le trebuie ca sa ajunga sa contina acei nutrienti pe care-i dorim noi. Ce pamint veti pune in acele jardiniere? Va avea el un continut bun si echilibrat, va oferi plantei cu generozitate tot ce-i trebuie? Si asa mai departe…
Pulberea uscata contine nealterate de procesare aproape toate elementele nutritive ale plantei proaspete, DACA a fost uscata prin procedeul pus la punct de Yoshihide Hagiwara, un reputat om de stiinta japonez care a studiat mai mult de 30 de ani orzul verde si efectele fantastice pe care le are dieta cu pulbere sau suc de orz verde asupra sanatatii omului.
In mare, acest procedeu presupune inghetarea frunzelor de orz verde, uscarea lor lenta sub vid – asa incit din tesuturile vegetale sa plece doar apa (sublimeaza, adica trece din gheata direct in vapori de apa care parasesc incinta).
In final, aceasta masa vegetala uscata la temperaturi scazute este macinata prin procedee speciale care presupun vehicularea sa cu un puternic curent de aer in spatii inchise (cicloane).
Ultima etapa consta din cernere, adica trecerea macinaturii prin site din ce in ce mai fine.
Pentru a avea un produs de calitate, cu valoare nutritiva mare, este obligatoriu ca uscarea plantelor sa se fi realizat prin acest procedeu, care este costisitor ca tehnologie dar foarte performant.
Trebuie deci sa incercati sa aflati cum a fost obtinut produsul pe care vi se propune sa il cumparati.
Plante provenite din culturi normale sau plante din culturi bio?
Cultura agricola normala sau clasica
- inseamna utilizarea intensiva a unei anumite suprafete de teren, cu adaugare de ingrasaminte chimice si cu tratamente chimice de la ierbicide la diferite insecticide.
- inseamna ca in vecinatatea imediata se afla o alta suprafata cultivata pe care se aplica astfel de tratamente, pe care vintul le poate imprastia si peste cultura de orz respectiva.
- inseamna ca se accepta in niste limite destul de largi un continut de metale grele (plumb, cadmiu) provenite din poluarea zilnica (ajunge sa treaca o autostrada prin zona sau sa fie un aeroport in vecinatate, un combinat chimic, un furnal, etc).
- inseamna ca sint acceptate spre cultivare plante modificate genetic (reduc costurile culturii)
Cultura agricola bio
- inseamna ca plantele sint crescute in zone special alese, la mare distanta de surse de poluare (de exemplu de jur imprejurul zonei cultivate, pe o raza de kilometri NU exista culturi clasice, deci nu se fac tratamente chimice de vreun fel)
- inseamna ca sint excluse din start culturile de plante modificate genetic,
- inseamna ca solul este ingrasat NUMAI cu fertilizanti naturali,
- inseamna ca produsul final trebuie sa respecte standarde internationale foarte severe cu privire la continutul de pesticide, metale grele etc
- inseamna un control international constant si foarte riguros in urma caruia se atesta calitatea bio a producatorului si a produselor respective: aceste atestate se acorda pentru doi-trei ani, dar anual se fac inspectii pentru confirmarea (reconfirmarea) calitatii bio a culturilor vizate.
Altfel spus: vorbim despre un produs destinat intaririi sanatatii, nu subrezirii ei – deci ar trebui sa alagem intotdeauna un produs BIO.
Cum sa aleg produsul cel mai bun dintre ofertele actuale?Dupa ce criterii?
Am vazut deja citiva parametri importanti in cele de pina acum:
- Produsul sa fie o pulbere
- Produsul sa fie BIO (ar trebui ca vinzatorul sa poata sa va puna la dispozitie certificatul Bio cu care marfa a intrat in tara, sau prin datele de contact de pe eticheta sa puteti cere si obtine de la producator/importator o copie dupa acest document)
- Originea produsului precizata corect si clar
Inainte de a ma decide sa ma ocup de un astfel de produs, m-am documentat, am cumparat si chiar am consumat mai multe feluri de pulbere de orz verde in diferite forme de ambalare dintre cele care se gasesc pe piata noastra.
Unele sint pulberi provenite din culturi simple, non bio, altele provin din culturi bio.
Pe unele ambalaje nu scrie nimic despre originea produsului, desi legea obliga la mentionarea acestui amanunt.
Pe unele este mentionat simplu CE, sau e trecut cite un “producator” din tari ale CE – dar trebuie sa stiti ca “producatorul” respectiv cel mult ambaleaza in tara respectiva pulberea de orz verde importata in vrac.
Pe altele scrie cinstit – dar in limba engleza ca tara de origine este China.
Acesta este adevarul: marea majoritate (daca nu chiar toate, fara exceptie) dintre variantele de pulbere de orz verde de pe piata au ca tara de origine China. Ca si restul de 80% din orice marfuri care se vind in lume.
China s-a specializat demult in tot felul de procese de productie, inclusiv in obtinerea unor culturi agricole in regim bio. Este o tara imensa, cu mii de ani de traditie in agricultura, cu mii de ani de traditie in producerea unor remedii naturale foarte valoroase, apreciate si folosite cu succes in medicina traditionala. China nu s-a rupt de traditia lor legata de protejarea naturii si a remediilor pe care aceasta cu generozitate le pune la dispozitie. In zona de nord industria nu a patruns intensiv si sint inca regiuni foarte intinse in care se practica o agricultura curata. Deci nu numai ca nu este vreo rusine sa recunosti azi ca originea produsului tau este in China, dar e posibil chiar sa ai un serios avantaj competitiv.
Cu conditia sa poti dovedi ca produsul tau vine dintr-o astfel de zona iar producatorul este unul atestat bio cu certificare internationala valabila.
Pulbere sau tablete?
Pai cit mai natural posibil, este evident. Recomandarile generale pentru utilizarea acestui produs alimentar sint de doua lingurite umplute bine, pentru o portie. Nu vreau sa exagerez, dar asta echivaleaza cu vreo 10 tablete mari, daca e sa ne referim doar la echivalenta cantitativa.
Mult mai importanta este insa echivalenta calitativa. Din acest punct de vedere ar trebui sa stim:
-ce fel de pulbere este folosita in formarea tabletelor
( obtinuta din plante crescute in cultura clasica sau in cultura bio? plante normale sau modificate genetic?)
- in ce masura mai ramin valabile principiile active din planta dupa presarea mecanica, incalzire si amestecul cu diferiti compusi chimici care sa permita aglomerarea particulelor, formarea si mentinerea tabletei.
- ce facem daca se intimpla sa fim alergici la vreuna din componentele chimice folosite pentru tabletare?
Raspunsul corect este ca ar fi de preferat pulberea, produsul cit mai putin procesat.
Pulberea sa fie cit mai fina: finetea fragmentelor de frunza de orz uscata este foarte importanta. Sistemul digestiv uman difera de cel al ierbivorelor, asa ca pentru noi care nu rumegam este foarte important ca o astfel de sursa alimentara sa fie maruntita cit mai fin. Finetea pulberii vegetale influenteaza direct viteza si randamentul cu care sint absorbiti nutrientii foarte valorosi pe care ii contine.
Ca sa nu mai vorbim de senzatia care-l incearca pe consumator..
Mai exact: toate produsele despre care vorbim sint recomandate a fi consumate in amestec cu diferite lichide reci (apa, suc de fructe etc). Exista produse care provin din loturi cernute superficial, adica lasate particulele mai grosiere (srot): acestea pur si simplu iti ramin intre dinti dupa ce bei, ramin masiv pe peretii paharului si trebuie sa tot revii cu apa pt a reusi sa inghiti toata pulberea dozata pentru o portie. Asadar pe ambalaj ar trebui sa fie referiri la gradul de macinare a fragmentelor de frunze: srot inseamna ceva foarte grosier, extrafin inseamna cu totul alta finete, lipsa unei referiri la acest parametru calitativ va poate crea surprize, pentru ca doar acasa veti constata ce ati cumparat.
- Ambalaj cu protectie fata de lumina, aer si umezeala: veti folosi zilnic de doua ori pulberea, deci tot de atitea ori veti deschide ambalajul. Este foarte important ca el sa aiba sistem de resigilare si inchidere ermetica dupa fiecare utilizare, si sa reflecte lumina, protejind astfel continutul.
- Dozajul per ambalaj: o cura eficienta este una de minim 30 zile. Doua lingurite de cite 2 ori pe zi inseamna minim 5-6 g pe zi. Asadar ambalajul ar trebui sa contina minim 180 g pentru 30 zile (asta pentru un singur consumator).
- Pretul: desi este ceva relativ pentru ca ceea ce este scump pentru unii poate fi foarte convenabil pentru altii, el trebuie totusi sa reflecte corect calitatea. Nu neaparat pretul cel mai mic defineste cel mai bun produs, asa cum nici pretul cel mai mare nu defineste neaparat produsul cel mai bun. Trebuie sa analizati ideea de pret raportind-o la toate aceste criterii de alegere a produsului.Pretul in sine nu poate fi criteriul unic pe baza caruia sa alegeti. Cereti informatii dincolo de pret si luati o decizie finala in cunostinta de cauza.
Va urez multa sanatate, va felicit pentru ca va interesati de produse naturiste care sa va ajute sa va intariti si sa va conservati sanatatea si mai ales va multumesc pentru ca ati vizitat acest site.