Ideea de a combina intr-un singur produs doua dintre cele mai apreciate plante cu efect tonic si adaptogen cred ca este una foarte interesanta.
Am pus impreuna doua adaptogene redutabile si doua plante recunoscute pe plan mondial si utilizate de sute (mii) de ani pentru efectul lor tonic si regenerant. Am unit intr-un singur produs experienta si traditia incasa cu vasta si profunda intelepciune asiatica.
Rezultatul trebuie sa fie unul foarte bun, un supliment alimentar care sa aduca pentru oameni un plus de vigoare si de rezistenta fizica, o consolidare a sistemului imunitar, intarirea memoriei si a capacitatii intelectuale, o stare de bine si de confort general, tonus si pofta de viata.
Maca & Ginseng Pulbere insumeaza calitatile fiecarei componente luata separat, dar aduce si un plus de eficacitate prin efectul sinergic generat de prezenta concomitenta a macamidelor si ginsenozidelor in organism. Matematic vorbind, este o situatie in care 1+1=3..
Prezentate succint, cele doua componente arata astfel:
Maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o plantă erbacee bienala din familia Cruciferelor, care crește în special in Peru si Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.
Este o leguma radacinoasa inrudita cu ridichea si varza.
Maca este cultivată de secole pentru hipocotilul carnos, fiind folosita atit ca aliment cat si ca plantă medicinală deoarece are proprietăți nutritive și tonice excepționale.
Ciclul de creștere al plantei este deosebit, ea nu înflorește și nu se reproduce decât din al doilea an. Comercializarea sa în stare proaspătă este interzisă prin lege de guvernul peruvian. (Wikipedia)
Pentru incași, ca si pentru populatiile andine de azi, maca era si este o planta sacră, un aliment de baza complex, care permite populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor. In Anzi, maca este gatita si consumata ca leguma in hrana zilnica.
Poate fi gatita in stare proaspata (coapta la cuptor, rasa si adaugata in mancarea gatita, fiarta si pasata in crème de legume etc), dar ca leguma proaspata poate fi gasita si obtinuta numai in apropierea zonelor inalte unde se planteaza.
Pentru pastrare, stocare si comercializare, radacina de maca se usuca. Productia medie la hectar poate ajunge si la 15 tone de radacina proaspata, dar prin uscare se reduce la aproximativ 5 tone. In aceasta stare poate fi pastrata pana la 3-4 ani.
Culturile de maca sunt ecologice: la altitudinile mari la care creste, nu exista daunatori pentru care sa fie necesare pesticidele iar solul este ingrasat organic cu material produs in fermele de oi, lama si alpaca. De asemenea, frunzele plantei sunt taiate la recoltare si lasate pe loc pentru fertilizarea solului.
În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă. Producția de maca a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. Piețe importante sunt China, Japonia și Europa - unde se comercializează doar sub formă de pulbere - pur si simplu, sau in capsule medicinale.
Maca este una din plantele considerate superaliment, introducerea sa in dieta umana aducand o serie de beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului.
Maca & Ginseng Pulbere - Date stiintifice
Datele stiintifice intalnite in bibliografie precizeaza in mare un continut de 60 - 75% carbohidrati, 10 – 12% proteine, 8 – 10% fibre si 2 – 3% lipide, foarte asemanator cu cel al unor cereale ca grau sau orez.
Maca este o sursa valoroasa de aminoacizi, cei mai importanti cantitativ fiind arginina, serina, histidina, acidul glutamic, glicina, valina, fenilalanina, tirosina si treonina.
Alaturi de acestia, in pulberea de maca se gasesc acizi grasi (linolenic, palmitic si oleic), alcaloizi, tanini, polifenoli, vitamine(B1, B2, B12, C, E), saponine, sitosteroli, minerale (Ca, K, P, Mg) si microelemente (Zn, I, Mn, Cu).
Beneficiile consumului de maca pentru sanatate
Datele stiintifice demonstreaza ca pulberea de maca reprezinta o valoroasa sursa naturala de nutrienti.
Prin faptul ca se administreaza ca pulbere fina, multitudinea de componente naturale, de la aminoacizi la vitamine, minerale si alti nutrienti pot fi absorbite cu usurinta si cu randament bun.
Odata patrunsi in organism, acesti compusi biochimici actioneaza sinergic si pot genera efecte benefice la diferite nivele, intervenind in diferite procese metabolice.
Iata cateva dintre efectele citate in literatura de specialitate si atribuite consumului de maca:
- stimularea si întărirea sistemului imunitar
- sustinerea activitatii fizice si cerebrale
- îmbunatatirea generala a functiilor de baza ale organismului
- revitalizarea starii persoanelor trecute de vărsta a doua
- energizeaza si creste capacitatea organismului de a rezista la efort fizic si/sau intelectual
- lupta împotriva oboselii fizice şi mintale
- favorizarea asimilarii nutrienţilor din dieta zilnică
- rezistenta marita la efectul razelor UV, imbunatatirea generala a aspectului pielii
- reducerea efectelor generate de menopauza, ca osteoporoza şi anemia
- diminueaza problemele hormonale la femei - reglează menstruaţia, ameliorează durerile din perioada menstruaţiei, stopează din simptomele cauzate de menopauză.
Pulbere de maca, doza zilnica recomandata este de 3 - 5 pana la maxim 10 grame de pulbere de maca, divizate in doua sau trei administrari. Olingurita umpluta cu varf inseamna 2-3 grame
Consumul constant pe perioade de 30-40 zile de pulbere de maca, prin aportul sau de nutrienti valorosi, poate sa reechilibreze organismul din punct de vedere biochimic si energetic, sa reactiveze si sa revitalizeze functiile de baza ale organismului (inclusiv pe cea de reproducere) si instaleaza o stare generala de bine.
Consumul de maca pulbere tonifica organismul si mai ales ii creste capacitatea de a se adapta si de a rezista la conditii de stres sau de efort fizic si intelectual.
Maca este ca si ginsengul, in primul rand un tonic si un adaptogen remarcabil.
Dar dincolo de toate, ramane doar un supliment alimentar cu efecte benefice.
Nu este destinat si nu poate sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos care include somn suficient si odihnitor, hidratare corespunzatoare si miscare in aer liber.
PULBERE DIN RADACINA DE GINSENG ASIATIC (Panax ginseng)
Ginsengul asiatic (Panax ginseng) denumit si ginseng chinezesc sau corean, este o planta perena, care creste incet in flora spontana a muntilor impaduriti din nord-estul Chinei si Coreea.
Denumirea genului Panax este de origine greaca, pan = "toate", iar akos = "tratament", ceea ce simbolizeaza ca vindeca totul (mai exact “intra in toate schemele de tratament). Cele mai vechi scrieri cu referire la utilizarea de ginseng simplu sau in combinatie cu alte plante, apar in documente chinezesti (tratate de medicina traditionala chinezeasca) incepand cu anul 2100 ien, pentru ca de la aceasta data s-a sedimentat scrierea omogena (adoptata in tot teritoriul) chinezeasca. Practica utilizarii sale este insa mult mai veche, estimata la 3-4000 de ani. Daca ar fi sa luam in consideratie doar acest fapt – si tot ar fi destul ca sa acordam acestei plante atentie si credibilitate in legatura cu efectele sale asupra sanatatii omului.
Ginsengul din flora spontana este astazi o planta protejate prin lege.
Pentru utilizare masiva in scopuri medicale, planta este in prezent cultivata extensiv in China, Coreea si Japonia. Din astfel de culturi plantele sunt recoltate si prelucrate numai dupa cel putin 4-6 ani in care sant lasate sa se dezvolte.
Statisticile arata ca in anul 2010 au fost recoltate si valorificate 80,000 tone de ginseng, evaluat dupa prelucrare la aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Principalele piete sant China, Coreea, Japonia, SUA si mai nou Europa.
Literalmente, cuvantul "gin" inseamna om, iar "seng" simbolizeaza esenta, fiind reprezentarea ideogramica chinezeasca pentru "cristalizarea esentei pamantului in forma unui om" si se refera la aspectul radacinii, care in mod frecvent prezinta ramificatii care o fac sa semene cu corpul uman (trunchi, maini si picioare).
Din cele mai vechi timpuri principala utilizare a plantei a fost aceea de tonic general recomandat in stari de slabiciune ca cele ce apar in convalescenta sau odata cu inaintarea in varsta.
Remediile pe baza de ginseng erau nelipsite in tratarea ranitilor. Astazi sunt dovedite stiintific efectele sale de stimulare a angiogenezei, proces de baza in inchiderea ranilor si refacerea tegumentelor.
Tonicele obtinute din ginseng in diferite combinatii erau omniprezente in dieta imparatilor si a elitelor din China si Coreea, asa incat acestia nu doar ca au ajuns la varste venerabile, dar procreau fara probleme la 60 – 70 de ani. Efectele generate de ginseng sant multe, diverse si complexe.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Principalii constituenti biologici activi din radacinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide. Pana in prezent, cel putin 30 ginsenozide au fost identificate si studiate in amanunt pentru a pune in evidenta atat caile de metabolizare prin care sunt transformate, cat si efectele pe care ele si metabolitii lor le genereaza in organism.
Radacinile mature, de cel putin 4-5 ani ciclu vegetativ al plantei, contin 2-3% ginsenozide..
Pe langa aceste componente s-au mai identificat si polizaharide complexe, panaxinol, polipeptide, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5), vitamina C, minerale (Ca, Mg, Fe, P), microelemente (Mn, Co, Se, Zn), aminoacizi esentiali (in special arginina) polifenoli si fitosteroli etc.
PRINCIPALELE UTILIZARI ALE GINSENGULUI
Actiunea biologica si rezultatele clinice descrise in literatura de specialitate pentru produsele pe baza de Panax ginseng sunt generate de actiunea separata a fiecareia dintre aceste componente, dar si de efectul lor cumulat. Multe dintre ele se potenteaza reciproc, asa incat mecanismele de actiune sunt cat se poate de complexe.
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca
- tonic general fizic şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului,
- tonic în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.
- tonic cu efect de ameliorare a simptomelor ce apar la menopauza
- adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, datoritã efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor
Actiunea adaptogena. Marirea randamentului fizic si mental
Actiunea farmacologica a produselor pe baza de Ginseng este foarte variata si complexa, dar in prezent s-a demonstrat stiintific ca mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului la suprasolicitarea generata de conditiile adverse de mediu. Datorita acestei actiuni, produsele din Ginseng sunt folosite in medicina occidentala pentru capacitatea adaptogena, ca tonic, energizant si stimulant al functiei cognitive, in special in situatiile de activitate mentala si fizica. Astfel de produse sant frecvent utilizate in programele de pregatire a sportivilor de performanta atat pentru competitii cat si in perioadele de refacere post competitionala sau dupa accidentari.
Actiunea ginsenozidelor este datorata, cu precadere, efectelor asupra hipotalamusului, hipofizei si suprarenalei, cu marirea producerii de glucocorticoizi (considerati ca "hormoni" ai stresului).
Un studiu recent (1996) clinic controlat prin metoda "dublu-orb" a confirmat actiunea preparatelor pe baza de Panax ginseng asupra ameliorarii calitatii vietii pe 625 pacienti de ambele sexe ca fiind superioara comparativ cu alte suplimente nutritionale.
Exista dovezi clinice care atesta capacitatea ginsengului de a sustine si intensifica productia de NO in organism, ceea ce explica atat cresterea randamentului fizic cat si imbunatatirea neta a functiei sexuale atat la barbati cat si la femei.
Sunt publice numeroase studii clinice care atesta efectul benefic al ginsengului in tratamentul disfunctiei erectile la barbati.
Actiune antiamnezica
Numeroase studii privind actiunea extractelor din Panax ginseng asupra capacitatii de intelegere si de consolidare a memoriei la sobolanii in varsta si modelele experimentale de amnezie au dat rezultate foarte bune. Efectele sunt comparabile cu efectele produselor farmaceutice specifice.
Asupra neuronilor, ginsenozidele au o remarcabila actiune de potentare si protectie, care explica si efectele produselor pe baza de Ginseng asupra fenomenului de imbatranire cerebrala.
Alte efecte asupra sistemului nervos central si periferic
Extractele selective de Panax ginseng prelungesc vitalitatea neuronilor cerebrali cultivati "in vitro". "In vivo", in doze de 200 mg/kg, saponozidele triterpenice din Panax ginseng previn cresterea temperaturii corporale si concentratia intracerebrala a corticosteroizilor in timpul stresului dat de caldura.
Alte studii au demonstrat si actiunea protectiva a preparetelor pe baza de Ginseng in toxicitatea cauzata de alcoolul etilic, fapt explicat prin cresterea activitatii alcool dehidrogenazei cu mai mult de 30%.
Actiune imunostimulanta
Ginsenozidele stimuleaza, in urma cercetarilor "in vitro", activitatea macrofagilor si mitogeneza limfocitelor B si T, avand rolul de reglare a eliberarii neurochininei (NK), a interferonului (ITF) si interleuchinei -1 (IL-1) si a interactiunii reciproce.
Actiune in fenomenele de imbatranire
Consecinta a actiunilor imunostimulante si asupra memoriei, preparatele pe baza de Panax ginseng au fost propuse fie ca atare, fie in asociatie cu alti fitocomplecsi, ca remediu in fenomenele de imbatranire.
S-a constatat:
- influenta pozitiva prin intarzierea procesului de imbatranire a celulelor neuronale, caracteristic la varsta inaintata.
- stimularea producerii de colagen, cu diminuarea vizibila a ridurilor si refacerea elasticitatii si stralucirii pielii.
- reducerea substantiala a simptomelor legate de instalarea menopauzei la femeile de varsta a doua
- stimularea producerii de estrogen, cu refacerea poftei de viata si a activitatii sexuale la femeile aflate la menopauza sau in perioada de premenopauza
Sant citate si cazuri in care parul s-a repigmentat si s-a reluat cresterea in zone afectate de calvitie.
Actiune antiagreganta asupra trombocitelor
Extractele din Panax ginseng reduc formarea cheagurilor (tromboza). In urma administrarii de ginsenozide in doze cuprinse intre 25 si 100 mg/kg, oral, pe iepuri, s-a constatat stimularea producerii de prostaciclina si reducerea trombogenezei.
Actiune asupra aparatului cardiovascular
Preparatele pe baza de Panax ginseng si ginsenozidele in special sunt active in multe modele de ischemie la nivel cerebral in doze de 100 mg/kg administrate intravenos, iar la nivelul miocardului in doze de 100-200 mg/kg.
In asociere cu alte preparate pe baza de plante, actiunea asupra aparatului cardiovascular se potenteaza. Astfel, la oameni, administrarea de 200 mg de Ginseng in asociere cu Ginkgo biloba determina o reducere a presiunii arteriale, a frecventei cardiace si a agregarii plachetare. Printre efectele preparatelor pe baza de Panax ginseng, in prezent se ia in considerare actiunea asupra sistemului cardiovascular, in special de protectie in evolutia aterosclerozei.
Actiune hipoglicemianta
S-a constatat ca ginsenozidele au o actiune eficienta hipoglicemianta. Mecanismul activitatii hipoglicemiante a ginsenozidelor nu este inca elucidat complet.
De asemenea, unele polipeptide din Panax ginseng au o actiune hipoglicemianta dupa administrarea parenterala de 50-200 mg/kg, atat la animalele normale, cat si la animalele de laborator cu diabet indus experimental. Eficienta terapeutica adjuvanta a preparatelor pe baza de Ginseng a fost demonstrate clinic pe pacienti diabetici de tipul II.
Actiune in gastrite si ulcere
Preparatele pe baza de Ginseng previn formarea leziunilor in ulcerul gastric si influenteaza eliminarea Helicobacter pilori, in special prin scaderea aderentei sale la mucoasa gastrica.
Alte actiuni
Fitocomplecsii din Ginseng au actiune antioxidanta, in special asupra radicalilor liberi.
S-a semnalat si o actiune impotriva impotentei masculine datorata producerii de nitrozizi in corpii cavernosi.
FDA (USA) considera produsele pe baza de Panax ginseng ca fiind sigure si fara reactii adverse. La doze excesive pot da stari de agitate si insomnie la unele persoane sensibile.
Cura cu Ginseng se va face alternand administrarea pe durata a 30 - 90 zile, cu o pauza de 20 – 30 zile. Dupa acest interval de pauza, cura se poate relua.
Deoarece nu sunt date suficiente, se va evita administrarea la gravide, la hipertensivi si la persoanele cu afectiuni cardiovasculare grave.
Ginseng - Precauţii şi contraindicaţii
Ginseng-ul în sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel puţin atunci când nu se depãşesc dozele obişnuite.
Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi energizante sau deserturi care conţin cafeinã.
Este recomandatã evitarea ginseng-ului în perioada de sarcinã şi alãptare.
Ginseng-ul se administreazã cu prudenţã la bolnavii hipertensivi.
Maca & Ginseng pulbere: consum, dozaj, durata curei
Pentru un efect tonic si reconfortant, recomandam doza de 5-10 grame pe zi. O lingurita bine umpluta (cu “varf”) inseamna 1,5 – 2 grame.
Ginsengul este un stimulent al sistemului nervos central, asa ca trebuie sa se evite administrarea sa dupa ora 18.
O cura poate sa dureze 30 pana la 90 zile, urmata de o perioada de pauza de cel putin 30 zile – dupa care cura se poate repeta.
Maca & Ginseng Pulbere - Sugestii de consum
⦁ Amestecul de pulbere de maca si ginseng poate fi consumata in tot felul de combinatii: poate fi inclus in ceai negru sau verde, sucuri de fructe, in smoothies si crème de legume si fructe, poate fi adaugat in lapte alaturi de cereale, cacao etc, poate fi amestecat in iaurturi sau presarat peste salate de cruditati sau chiar inclus in sosuri gatite - si asa mai departe, dupa libera alegere si imaginatia consumatorilor.
⦁ Forma de prezentare ca pulbere ofera avantajul ca este mult mai usor de utilizat, de digerat si de pastrat.
⦁ Gustul acestei pulberi vegetale este dulceag-amar si este insotit de o aroma specifica.
⦁ Doza zilnica recomandata este de 5 pana la maxim 10 grame amestec de pulbere de maca si ginseng, divizate in doua sau trei administrari. La 10 g amestec vom avea 7,5 g pulbere de maca si 2,5 g pulbere de ginseng, ceea ce se incadreaza perfect in normele de consum recomandate de specialisti.
O lingurita umpluta cu varf inseamna 1,5 - 2 grame de amestec de pulbere de maca si ginseng.
Forma de prezentare, termen de valabilitate:
Amestecul de 75% pulbere de maca si 25% pulbere de ginseng Phyto Biocare este ambalat in pungi de aluminiu plastifiat, dotate cu sistem de resigilare dupa fiecare deschidere.
Continutul net este de 200 g per punga.
A se pastra la loc uscat, sub 30 grade Celsius, ferite de actiunea directa a razelor de soare.
In aceste conditii, termenul de valabilitate este de 2 ani pentru pungile nedesfacute, si de 90 zile dupa desigilare.
Bibliografie MACA
The Healing Power of Rainforest Herbs de Leslie Taylor
Vindecare prin nutritie, de Phyllis A. Balch
Anti-Osteoporosis Actions:
Gonzales, C., et al. "Effects of different varieties of Maca (Lepidium meyenii) on bone structure in ovariectomized rats." Forsch Komplementmed. 2010;17(3):137-43.
Zhang, Y., et al. "Effect of ethanol extract of Lepidium meyenii Walp. on osteoporosis in ovariectomized rat." J. Ethnopharmacol. 2006 Apr; 105(1-2): 274-9.
Cholesterol-Lowering Actions:
Vecera, R., et al. "The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat." Plant Foods Hum Nutr. 2007 Jun;62(2):59-63.
Anti-Fatigue Actions:
Stone, M., et al. "A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen." J Ethnopharmacol. 2009 Dec 10;126(3):574-6.
Anti-Depressant Actions:
Brooks, N., et al. "Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content." Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62
Rubio, J., et al. "Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice." BMC Complement. Altern. Med.2006 Jun 23; 6:23.
Memory Enhancement & Neuroprotective Actions:
Rubio, J., et al. "Dose-response effect of black maca (Lepidium meyenii) in mice with memory impairment induced by ethanol." Toxicol Mech Methods. 2011 Oct;21(8):628-34.
Pino-Figueroa, A., et al. "Neuroprotective effects of Lepidium meyenii (Maca)." Ann N Y Acad Sci. 2010 Jun;1199:77-85.
Rubio, J., et al. "Aqueous Extract of Black Maca (Lepidium meyenii) on Memory Impairment Induced by Ovariectomy in Mice." Evid Based Complement Alternat Med.2011;2011:253958.
Rubio, J., et al. "Aqueous and hydroalcoholic extracts of Black Maca (Lepidium meyenii) improve scopolamine-induced memory impairment in mice." Food Chem Toxicol. 2007 Oct;45(10):1882-90.
Rubio, J., et al. "Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice." BMC Complement. Altern. Med.2006 Jun 23; 6:23.
Endocrine / Adrenal Actions:
Zhang, Y., et al. "Effect of ethanol extract of Lepidium meyenii Walp. on osteoporosis in ovariectomized rat." J. Ethnopharmacol. 2006 Apr; 105(1-2): 274-9.
Lopez-Fando, A., et al. “Lepidium peruvianum Chacon restores homeostasis impaired by restraint stress.” Phytother. Res. 2004; 18(6): 471-4.
BIBLIOGRAFIE GINSENG
⦁ Use of Ginseng in Medicine With Emphasis on Neurodegenerative
Disorders
Khaled Radad1,*, Gabriele Gille2, Linlin Liu3, and Wolf-Dieter Rausch4
1Department of Pathology and Clinical Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, Assiut University, Assiut, Egypt
2Department of Neurology, Technical University, D-01307 Dresden, Germany
3Jilin University, Changchun 130012, China
4Institute for Medical Chemistry, Veterinary Medical University, A-1210 Vienna, Austria
⦁ Proof of the Mysterious Efficacy of Ginseng: Basic and Clinical Trials:
Clinical Effects of Medical Ginseng, Korean Red Ginseng: Specifically,
Its Anti-stress Action for Prevention of Disease
Hitoshi Kaneko1,* and Kozo Nakanishi2
1Kaneko Heart Clinic, 17-17 Suehiromachi, Matsuyama 790-0023, Japan
2Nakanishi Clinic of Internal Medicine, 71-1 Anjyoujichou, Matsuyama 791-8006, Japan
Received February 12, 2004; Accepted March 26, 2004
⦁ Ahn JY, et al ⦁ The immunomodulator ginsan induces resistance to experimental sepsis by inhibiting Toll-like receptor-mediated inflammatory signals . Eur J Immunol. (2006)
⦁ Wan D, et al ⦁ Structural characterization and immunological activities of the water-soluble oligosaccharides isolated from the Panax ginseng roots . Planta. (2012)
⦁ Sun L, et al ⦁ Structural characterization and immunostimulatory activity of a novel linear α-(1 → 6)-D-glucan isolated from Panax ginseng C. A. Meyer . Glycoconj J. (2012)
⦁ Li C, et al ⦁ Purification, characterization and anticancer activity of a polysaccharide from Panax ginseng . Int J Biol Macromol. (2012)
⦁ Kuo YH, Ikegami F, Lambein F ⦁ Neuroactive and other free amino acids in seed and young plants of Panax ginseng . Phytochemistry. (2003)
⦁ Sugimoto S, et al ⦁ Chemical constituents from seeds of Panax ginseng: structure of new dammarane-type triterpene ketone, panaxadione, and hplc comparisons of seeds and flesh . Chem Pharm Bull (Tokyo). (2009)
9. Murata K, et al Effects of ginseng rhizome and ginsenoside Ro on testosterone 5α-reductase and hair re-growth in testosterone-treated mice . Phytother Res. (2012)
10. Bae EA, Shin JE, Kim DH Metabolism of ginsenoside Re by human intestinal microflora and its estrogenic effect . Biol Pharm Bull. (2005)