Pulbere de maca - FISA DE PREZENTARE A PRODUSULUI
Maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o planta erbacee bienala din familia Cruciferelor, care creste în special in Peru si Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.
Este o leguma radacinoasa inrudita cu ridichea si varza
Maca este cultivată de secole pentru hipocotilul carnos, fiind folosita atit ca aliment cat si ca plantă medicinală deoarece are proprietăți nutritive și tonice excepționale.
Pentru incași, ca si pentru populatiile andine de azi, maca era si este o planta sacră, un aliment de baza complex, care permite populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor. In Anzi, maca este gatita si consumata ca leguma in hrana zilnica.
Poate fi gatita in stare proaspata (coapta la cuptor, rasa si adaugata in mancarea gatita, fiarta si pasata in crème de legume etc), dar ca leguma proaspata poate fi gasita si obtinuta numai in apropierea zonelor inalte unde se planteaza.
Pentru pastrare, stocare si comercializare, radacina de maca se usuca. Productia medie la hectar poate ajunge si la 15 tone de radacina proaspata, dar prin uscare se reduce la aproximativ 5 tone. In aceasta stare poate fi pastrata pana la 3-4 ani.
Culturile de maca sunt ecologice: la altitudinile mari la care creste, nu exista daunatori pentru care sa fie necesare pesticidele iar solul este ingrasat organic cu material produs in fermele de oi, lama si alpaca. De asemenea, frunzele plantei sunt taiate la recoltare si lasate pe loc pentru fertilizarea solului.
În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă. Producția de maca a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. Piețe importante sunt China, Japonia și Europa, unde se comercializează doar sub formă de pulbere - pur si simplu, sau in capsule medicinale.
Maca este una din plantele considerate superaliment, introducerea sa in dieta umana aducand o serie de beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului.
Pulbere de maca - Date stiintifice
Datele stiintifice intalnite in bibliografie precizeaza in mare un continut de 60 - 75% carbohidrati, 10 – 12% proteine, 8 – 10% fibre si 2 – 3% lipide, foarte asemanator cu cel al unor cereale ca grau sau orez.
Pulberea de maca este o sursa valoroasa de aminoacizi, cei mai importanti cantitativ fiind arginina, serina, histidina, acidul glutamic, glicina, valina, fenilalanina, tirosina si treonina.
Alaturi de acestia, in pulberea de maca se gasesc acizi grasi (linolenic, palmitic si oleic), alcaloizi, tanini, polifenoli, vitamine(B1, B2, B12, C, E), saponine, sitosteroli, minerale (Ca, K, P, Mg) si microelemente (Zn, I, Mn, Cu).
In cartea The Healing Power of Rainforest Herbs de Leslie Taylor, sunt date valori nutritive complexe raportate la 10 g pulbere de maca (aceasta fiind considerata si propusa de autoare ca fiind doza zilnica recomandata pentru consum uman).
Nutritional Profile of Dried Maca Root
(Average 10 gram serving)
Component
|
per 10 g
|
|
Amino Acids
|
per 10 g
|
|
Minerals
|
per 10 g
|
Protein
|
1–1.4 g
|
|
Alanine
|
63.1 mg
|
|
Calcium
|
25 mg
|
Carbohydrates
|
6–7.5 g
|
|
Arginine
|
99.4 mg
|
|
Copper
|
0.6 mg
|
Fats (lipids)
|
220 mg
|
|
Aspartic acid
|
91.7 mg
|
|
Iron
|
1.5 mg
|
Fiber
|
850 mg
|
|
Glutamic acid
|
156.5 mg
|
|
Iodine
|
52 mcg
|
Ash
|
490 mg
|
|
Glycine
|
68.3 mg
|
|
Manganese
|
80 mcg
|
Sterols
|
5–10 mg
|
|
Histidine
|
41.9 mg
|
|
Potassium
|
205 mg
|
Calories
|
32.5
|
|
HO-Proline
|
26.0 mg
|
|
Sodium
|
1.9 mg
|
|
|
|
Isoleucine
|
47.4 mg
|
|
Zinc
|
380 mcg
|
|
|
|
Leucine
|
91.0 mg
|
|
|
|
Vitamins
|
per 10 g
|
|
Lysine
|
54.5 mg
|
|
Fats/Lipids
|
per 10 g
|
B2
|
39 mcg
|
|
Methionine
|
28.0 mg
|
|
Linoleic
|
72 mcg
|
B6
|
114 mcg
|
|
Phenylalanine
|
55.3 mg
|
|
Palmitic
|
52 mcg
|
C
|
28.6 mg
|
|
Proline
|
0.5 mg
|
|
Oleic
|
24.5 mcg
|
Niacin
|
565 mcg
|
|
Sarcosine
|
0.7 mg
|
|
|
|
|
|
|
Serine
|
50.4 mg
|
|
|
|
|
|
|
Threonine
|
33.1 mg
|
|
|
|
|
|
|
Tryptophan
|
4.9 mg
|
|
|
|
|
|
|
Tyrosine
|
30.6 mg
|
|
|
|
|
|
|
Valine
|
79.3 mg
|
|
|
|
Pulbere de maca - Sugestii de consum
Pulberea de maca poate fi consumata in tot felul de combinatii: poate fi inclusa in sucuri de fructe, in smoothies si crème de legume si fructe, poate fi adaugata in lapte alaturi de cereale, cacao etc, poate fi amestecata in iaurturi sau presarata peste salate de cruditati sau chiar inclusa in sosuri gatite - si asa mai departe, dupa libera alegere si imaginatia consumatorilor.
Forma de prezentare ca pulbere ofera avantajul ca este mult mai usor de utilizat, de digerat si de pastrat.
Gustul acestei pulberi vegetale este dulceag si este insotit de o aroma specifica.
Doza zilnica recomandata este de 5 pana la maxim 10 grame de pulbere de maca, divizate in doua sau trei administrari.
Pulbere de maca - Beneficiile consumului de maca pentru sanatate
Datele stiintifice demonstreaza ca pulberea de maca reprezinta o valoroasa sursa naturala de nutrienti.
Prin faptul ca se administreaza ca pulbere fina, multitudinea de componente naturale, de la aminoacizi la vitamine, minerale si alti nutrienti pot fi absorbite cu usurinta si cu randament bun.
Odata patrunsi in organism, acesti compusi biochimici actioneaza sinergic si pot genera efecte benefice la diferite nivele, intervenind in diferite procese metabolice.
Consumul constant pe perioade de 20-30 zile de pulbere de maca, prin aportul sau de nutrienti valorosi, reechilibreaza organismul din punct de vedere biochimic si energetic, reactiveaza si revitalizeaza functiile de baza ale organismului (inclusiv pe cea de reproducere) si instaleaza o stare generala de bine.
Maca este ca si ginsengul, in primul rand un tonic si un adaptogen remarcabil.
Consumul de maca pulbere tonifica organismul si mai ales ii creste capacitatea de a se adapta si de a rezista la conditii de stres sau de efort fizic si intelectual.
Pulberea de maca este introdusa frecvent in alimentatia sportivilor in perioadele de pregatire cat si pe timpul competitiilor, planta fiind “curata”, adica nimic din compozitia sa chimica si biochimica nu se regaseste pe listele de substante interzise.
Iata cateva dintre efectele citate in literatura de specialitate si atribuite consumului de maca:
- stimularea si întărirea sistemului imunitar
- sustinerea activitatii fizice si cerebrale
- îmbunatatirea generala a functiilor de baza ale organismului
- revitalizarea starii persoanelor trecute de vărsta a doua
- energizeaza si creste capacitatea organismului de a rezista la efort fizic si/sau intelectual
- lupta împotriva oboselii fizice şi mintale
- favorizarea asimilarii nutrienţilor din dieta zilnică
- rezistenta marita la efectul razelor UV, imbunatatirea generala a aspectului pielii
- reducerea efectelor generate de menopauza, ca osteoporoza şi anemia
- diminueaza problemele hormonale la femei - reglează menstruaţia, ameliorează durerile din perioada menstruaţiei, stopează din simptomele cauzate de menopauză
- creste libidoul, fertilitatea si tonusul sexual, la ambele sexe
Forma de prezentare:
Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cate 200 g pulbere extrafina de maca.
Pulbere de maca - Depozitare si pastrare:
La maxim 30 grade Celsius, ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.
Termen de valabilitate:
In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 2 ani.
Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 180 zile.