Pulbere de grau verde - Descriere
Pulberea de grau verde (Triticum aestivum) este un supliment alimentar obtinut din plantele tinere de grau verde, recoltate atunci cand au inaltimea de 18 - 20 cm. La aceste dimensiuni, inainte de formarea tulpinii propriuzise, planta acumuleaza cea mai mare concentratie de nutrienti – pentru ca in etapele sale de dezvoltare ulterioara sa-i foloseasca pentru sinteza diferentiata a structurilor sale (tulpina/pai, spic, seminte, etc).
Procesul de fabricatie consta in inghetarea masei vegetale la -10 grade Celsius, apoi uscarea lenta sub vid, urmata de macinare avansata si cernere prin site extrem de fine (200 mesh, adica pulberea este asa de fina incat trece complet prin site care au 200 de ochiuri pe cm patrat). Pentru productia plantelor sant folosite ferme proprii, in provincii din nordul Chinei, in zone neindustrializate, ferite de poluare si protejate ecologic.
Plantele tinere de grau reprezinta o sursa complexa de nutrienti foarte valorosi, necesari organismului uman ca aport zilnic: proteine, clorofila, fibre vegetale, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K) minerale (K, Fe, Ca, Mg) si microelemente (Zn, Se). Alaturi de acestea se gasesc componente de asemenea foarte valoroase prin efectul lor asupra metabolismului si echilibrului biochimic al organismului (bioflavonoide, polizaharide si enzime).
Dintre enzimele care se gasesc in pulbere de grau verde putem enumera citocromoxidaza, cu rol foarte important in procesele redox de la nivel celular, catalaza, peroxidaza si superoxid dismutaza, enzime cu rol important in protectia impotriva efectelor radicalilor liberi oxigenati. (1)
Exista studii comparative care au pus in evidenta un continut net superior de nutrienti in pulberea de grau verde, fata de alte surse vegetale recunoscute pentru efectele lor benefice asupra sanatatii.(1)
Citeva exemple sugestive legate de continutul de nutrienti al frunzei de grau verde:
- contine de la fel de multa vitamina C ca si portocalele
- contine mai multa vitamina A decit salata verde, rosiile sau varza
- aproape la fel de mult calciu ca si laptele de vaca
- de 3 ori mai mult fier decit spanacul
Prin consumarea de grau verde, toate aceste componente se absorb si genereaza un efect sinergic, facand din produsul pulbere de grau verde un supliment alimentar complex, care amelioreaza calitatea vietii tuturor celor care il introduc in dieta lor zilnica.
Aducand in atentia semenilor nostri acest produs, nu facem decit sa propunem intoarcerea la o hrana cat mai curata, mai naturala si mai neprocesata industrial, cu certe si imediate beneficii asupra sanatatii si starii lor de bine.
Pulbere de grau verde - Beneficii:
Detoxifiere:
- prin aport de citocrom oxidaza, catalaza, peroxidaza si/sau SOD, vitaminele A,C, E – recunoscute pentru efectul lor antioxidant, se asigura o protectie sporita si o mai mare capacitate de autoaparare a organismului impotriva efectelor nocive generate de radicalii liberi
- fibrele vegetale amelioreaza tranzitul intestinal, faciliteaza eliminarea toxinelor la acest nivel si ajuta la refacerea si mentinerea unei flore intestinale normale, ameliorand astfel digestia si intarind sistemul imunitar (3)
- consumul constant de grau verde asociat cu un aport corespunzator de apa (minim 30 ml per kg corp pe zi) intensifica diureza si implicit eliminarea de cataboliti si toxine pe cale urinara (2)
- prin consum de grau verde se produce alcalinizarea mediului intern si se reduce dezechilibrul acido-bazic, influentand direct pH-ul organismului, cu efecte imediate asupra: perioadei de refacere din convalescenta, a perioadei de recuperare dupa efort fizic intens, drenajului renal si hepatic, digestiei, inflamatiei articulare, etc. (1, 2,3,4)
Pulbere de grau verde - Intarirea sistemului cardiovascular:
- sunt studii care atesta efectul hipolipemiant si reducerea oxidarii LDL ca urmare a consumului zilnic de pulbere de grau verde timp de 40 - 60 zile (4)
- aportul de vitamina C si minerale precum calciul, sodiul si potasiul, ajuta la pastrarea integritatii si elasticitatii vaselor de sange, aportul de calciu si fier stimuleaza formarea eritrocitelor, iar toate acestea impreuna cu asimilarea de clorofila refac capacitatea organismului de a tine sub control mecanismele coagularii – respectiv ale dizolvarii trombilor. (1)
- o mai buna structura si functionare a sistemului cardiovascular inseamna o mai buna protectie interna, o mai buna irigare cu sange, oxigen si nutrienti a tuturor organelor si implicit o stare de bine generalizata la nivelul intregului organism. (1,2,3,4)
Utilizare: ca tonic general, amestecand pulberea cu lichide reci sau la temperatura camerei, sau presarand-o peste salate.
Pentru tonifiere si cresterea rezistentei la imbolnaviri, se pot urma cure intensive de 4-6 saptamini mai ales primavara devreme si inainte de intrarea in sezonul rece (cite 2 lingurite de doua/trei ori pe zi inainte de mese).
La fel in perioadele de convalescenta, de recuperare dupa efort fizic si/sau intelectual intens (competitii sportive, perioade de examene etc).
Pulberea de grau verde este un aliat de mare efect in lupta cu kilogramele in plus. Consumul zilnic asigura organismului detoxifierea si necesarul de nutrienti pentru refacere echilibrului biochimic intern, dupa dezechilibrele biochimice induse de curele de slabire.
Pentru asigurarea si mentinerea starii de bine, poate fi de asemenea consumat ca tonic general si detoxifiant in mod constant, zilnic cite doua lingurite.
Preparare: o lingurita de pulbere de grau verde se amesteca in 50 – 100 ml apa plata, suc de fructe, sana ori iaurt. Produsul nostru este o pulbere extrem de fina, rezultata prin cernerea macinaturii de frunze verzi de grau prin sitele de 200 mesh (particule sub 0,05 mm). Din amestec va rezulta un suc de o culoare verde intens, foarte agreabila.
O astfel de portie se consuma de preferat inainte de masa dimineata si seara.
Rezultatul este o stare de bine generalizata, rezistenta la efort si la imbolnaviri, tonus si vioiciune, somn linistit si odihnitor, recuperare mai rapida dupa efort sau din convalescenta, piele catifelata, elastica si hidratata, pofta de viata si chiar tonus sexual.
Forma de prezentare:
Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cite 200 g pulbere organica de grau verde.
Depozitare si pastrare:
La maxim 40 grade Celsius ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.
Termen de valabilitate:
In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 2 ani.
Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 90 zile.
Bibliografie:
- Meyerowitz, Steve (April 1999). "Nutrition in Grass". Wheatgrass Nature's Finest Medicine: The Complete Guide to Using Grass Foods & Juices to Revitalize Your Health (6th ed.). Book Publishing Company. p. 53. ISBN 1-878736-97-3.
- "Nutrition Facts and Analysis for wheat grass". Nutrition Data. Retrieved11 December 2013.
- Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002;37:444-449.
- Phyllis A. Balch “Vindecare prin nutritie” Editia Litera 2014, ISBN 978-606-686-622-4