Pulbere de ovaz verde - FISA DE PREZENTARE A PRODUSULUI
Pulberea de ovaz verde (Avena sativa) este un supliment alimentar obtinut prin inghetarea la -40 grade Celsius, apoi uscarea lenta sub vid avansat si macinarea foarte fina (200 mesh) a frunzelor tinere de ovaz verde, recoltate atunci cand au inaltimea de 20-25 cm. La aceste dimensiuni, inainte de formarea tulpinii propriuzise, planta acumuleaza cea mai mare concentratie de nutrienti – pentru ca in etapele sale de dezvoltare ulterioara sa-i foloseasca pentru sinteza diferentiata a structurilor sale (tulpina/pai, spic, seminte, etc).
Plantele tinere de ovaz reprezinta o sursa complexa de nutrienti foarte valorosi, necesari organismului uman ca aport zilnic: proteine, clorofila, fibre vegetale, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K) minerale (K, Fe, Ca, Mg) si microelemente (Zn, Se). Alaturi de acestea se gasesc componente de asemenea foarte valoroase prin efectul lor asupra metabolismului si echilibrului biochimic al organismului: bioflavonoide, enzime, polifenoli.
Ovazul verde contine de asemenea beta glucan, polizaharid cu rol complex implicat in multe procese biochimice, unele legate de stimularea si intarirea sistemului imunitar.
Exista studii comparative care au pus in evidenta un continut net superior de nutrienti in pulberea de ovaz verde, fata de alte surse vegetale recunoscute pentru efectele lor benefice asupra sanatatii.(1)
Citeva exemple sugestive legate de continutul de nutrienti al frunzei de ovaz verde:
- contine de la fel de multa vitamina C ca si portocalele
- contine mai multa vitamina A decit salata verde, rosiile sau varza
- mai mult calciu decit laptele de vaca
- de 3 ori mai mult fer decit spanacul
Prin consumarea de pulbere de ovaz verde, toate aceste componente se absorb si genereaza un efect sinergic, facand din produsul pulbere de grau verde un supliment alimentar complex, care amelioreaza calitatea vietii tuturor celor care il introduc in dieta lor zilnica.
Aducand in atentia semenilor nostri acest produs, nu facem decit sa propunem intoarcerea la o hrana cat mai curata, mai naturala si mai neprocesata industrial, cu certe si imediate beneficii asupra sanatatii si starii lor de bine.
Beneficii ale introducerii pulberii de ovaz verde in dieta:
Detoxifiere:
- prin aport de citocrom oxidaza, catalaza, peroxidaza si/sau SOD, vitaminele A,C, E – recunoscute pentru efectul lor antioxidant, se asigura o protectie sporita si o mai mare capacitate de autoaparare a organismului impotriva efectelor nocive generate de radicalii liberi
- fibrele vegetale amelioreaza tranzitul intestinal, faciliteaza eliminarea toxinelor la acest nivel si ajuta la refacerea si mentinerea unei flore intestinale normale, ameliorand astfel digestia si intarind sistemul imunitar (3)
- consumul constant de ovaz verde asociat cu un aport corespunzator de apa (minim 30 ml per kg corp pe zi) intensifica diureza si implicit eliminarea de cataboliti si toxine pe cale urinara (2)
- prin consum de ovaz verde se produce alcalinizarea mediului intern si se reduce dezechilibrul acido-bazic, influentand direct pH-ul organismului, cu efecte imediate asupra: perioadei de refacere din convalescenta, a perioadei de recuperare dupa efort fizic intens, drenajului renal si hepatic, digestiei, inflamatiei articulare, etc. (1, 2,3,4)
Intarirea sistemului cardiovascular:
- sunt studii care atesta efectul hipolipemiant si reducerea oxidarii LDL ca urmare a consumului zilnic de pulbere de ovaz verde timp de 40 - 60 zile (4)
- aportul de vitamina C si minerale precum calciul, sodiul si potasiul, ajuta la pastrarea integritatii si elasticitatii vaselor de sange, aportul de calciu si fer stimuleaza formarea eritrocitelor, iar toate acestea impreuna cu asimilarea de clorofila refac capacitatea organismului de a tine sub control mecanismele coagularii – respectiv ale dizolvarii trombilor. (1)
- de asemenea, un consum regulat de pulbere de ovaz verde ajuta la o mai buna structura si functionare a sistemului cardiovascular inseamna o mai buna protectie interna, o mai buna irigare cu sange, oxigen si nutrienti a tuturor organelor si implicit o stare de bine generalizata la nivelul intregului organism. (1,2,3)
Cresterea rezistentei la stres si oboseala:
Compozitia bogata in magneziu organic si in vitaminele grupului B, inclusiv B6, fac din acest produs un tonic foarte util in perioadele de efort intelectual intens, ca si in perioadele de oboseala si epuizare fizica si psihica.
Pulbere de ovaz verde - Utilizare: ca tonic general, amestecand pulberea cu lichide reci sau la temperatura camerei, sau presarand-o peste salate.
Pentru tonifiere si cresterea rezistentei la imbolnaviri, se pot urma cure intensive de 4-6 saptamini mai ales primavara devreme si inainte de intrarea in sezonul rece (cite 2 lingurite de doua/trei ori pe zi inainte de mese).
La fel in perioadele de convalescenta, de recuperare dupa efort fizic si/sau intelectual intens (competitii sportive, perioade de examene etc).
Consumul zilnic asigura organismului detoxifierea si necesarul de nutrienti pentru refacere echilibrului biochimic intern, dupa dezechilibrele biochimice induse de curele de slabire.
Pentru asigurarea si mentinerea starii de bine, poate fi de asemenea consumat ca tonic general si detoxifiant in mod constant, zilnic cite doua lingurite.
Preparare: o lingurita de pulbere de ovaz verde se amesteca in 50 – 100 ml apa plata, suc de fructe, sana ori iaurt. Produsul nostru este o pulbere extrem de fina, rezultata prin cernerea macinaturii de frunze verzi de grau prin sitele de 200 mesh (particule sub 0,05 mm). Din amestec va rezulta un suc de o culoare verde intens, foarte agreabila.
O astfel de portie se consuma de preferat inainte de masa dimineata si seara.
Rezultatul este o stare de bine generalizata, rezistenta la efort si la imbolnaviri, tonus si vioiciune, somn linistit si odihnitor, recuperare mai rapida dupa efort sau din convalescenta, piele catifelata, elastica si hidratata, pofta de viata, tonus si apetit sexual.
Forma de prezentare:
Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, continand fiecare cite 200 g pulbere organica de ovaz verde.
Depozitare si pastrare:
La maxim 40 grade Celsius ferit de umezeala si de actiunea directa a razelor de soare.
Pulbere de ovaz verde - Termen de valabilitate:
In ambalaj original si in conditii corespunzatoare de temperatura si umezeala, ferite de actiunea directa a razelor de soare, 2 ani.
Dupa deschiderea ambalajului, in aceleasi conditii, 90 zile.
Bibliografie:
- Meyerowitz, Steve (April 1999). "Nutrition in Grass". The Complete Guide to Using Grass Foods & Juices to Revitalize Your Health (6th ed.). Book Publishing Company. p. 53. ISBN 1-878736-97-3.
- Phyllis A. Balch “Vindecare prin nutritie” Editia Litera 2014, ISBN 978-606-686-622-4
- Seibold, Ronald L., M.S., Cereal Grass Nature's Greatest Health Gift, Keats Publishing, Inc., New Canaan, Connecticut
Va invitam sa descoperiti mai multe detalii si despre Orzul Verde, o sursa complexa de nutrienti foarte valorosi, necesari organismului uman ca aport zilnic: proteine, fibre vegetale, vitamine (A, B, C, E, P) minerale (K, Fe, Ca, Mg), microelemente (Mn, Zn, Cu), clorofila.